Ирина Владимирова, позната повече като Ирина Влади, е дизайн директор на лондонското студио Taylor Howes. Завършва магистърска степен „Интериорен и екстериорен дизайн“ в Националната художествена академия, както и курс по интериорен дизайн във Florence Design Academy–Флоренция, Италия, а професионалния си опит започва да трупа в дизайнерската къща 1508 London. Участвала е в множество проекти като “Mandarin Oriental Residences” в Бевърли Хилс и “Chelsea Barracks” в Лондон, както е и работила по проекти във Франция.

Ето какво споделя за нея проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода: „Чудесните ми впечатления от Ирина Владимирова датират от времето, когато тя беше моя студентка и впоследствие блестяща дипломантка. Нейна отличителна черта е не само тънкият й усет за красивото, естетически издържаното, функционално и уютно пространство, но и способността самата тя да твори по изящен начин. Ирина има дарбата да материализира безпроблемно своето концептуално виждане за интериора, дизайна и вътрешното обзавеждане. Тя смело комбинира емблематични и върхови постижения от предишни периоди на визуалната култура с най-модерните трендове. Респектиран съм от досегашните ѝ успехи, оптимист съм за бъдещия ѝ професионален триумф.“.

Интересното е, че е искала да бъде моден дизайнер, но всичко се подредило в посока интериори.

Стилът ѝ е семпъл и без усилие.

Дори при интериори с много детайли, винаги има нещо елементарно, което ги прави необичайни. Според нея дизайнът е подчинен на функцията, а естетиката от своя страна има допълваща роля, но голямата магия е в това да се постигне естетика с перфектна функция.

Проектът, който е правила и смята за най-труден е Mandarin Oriental Residences, тъй като той се намира в Бевърли Хилс, Лос Анджелис, екипът ѝ се намирал в Лондон, а клиентите – в Ню Йорк. Срещите били интензивни и през две седмици в различни точки на света. Но именно този проект ѝ носи признание.

За тенденциите Ирина Влади казва, че се променят всяка година, но все още има влияние на 70-те и 80-те години на миналия век –

овални форми и ярки цветове.

Стилистиката в България е много различна и има свои собствени движения, които не се припокриват с тенденциите в световен мащаб. Откриват се разлики в работата в България и Обединеното кралство и този дисонанс се изразява в това, че докато у нас се купуват интериори, то в Великобритания клиентите инвестират в тях. Колекционерските елементи са голяма част от интериорите в Лондон и начин да се инвестира.

Отскоро тя е дизайн директор на лондонското студио Taylor Howes, като определя предложението им като „изненадващо и неочаквано“. В студиото Ирина Влади е свободна да развива своя собствена визия за дизайн на проектите. Предложението към нея пристига в навечерието на тридесетата годишнина на компанията. Taylor Howes е едно от първите три студиа за луксозен дизайн в Лондон. В портфолиото на компанията има много разнообразни клиенти – от знаменитости до кралски особи. Последният им голям проект е Chateau Denmark на легендарната улица на музикантите в Сохо –

първият хотел с нон-стоп парти концепция.

На пристигане се подписва декларация, която гарантира, че нямаш против шум и купони. В сградата има оригинални запазени графити, правени от Sex Pistols и Вивиън Уестууд, когато незаконно са живели в апартаментите, в началото на кариерата им. Интериорите са в стил „готически пънк“ и са с много препратки към музикалната индустрия. Ирина Влади споделя за забавен случай при поставянето на картини: „Клиентите настояха да махнем картина от лобито, която е много двусмислена. Ние решихме, че става дума за два на два метра холограма, на която двойка са фотографирани по време на секс. Веднага организирахме да се премести, а по-късно клиентите се обадиха да кажат, че още е там. Оказа се, че те са имали предвид малка икона с Мадоната, която според тях стои твърде провокативно.“

В професионален план на дизайнерката ѝ предстои откриване на собствено студио в София. Това е важно решение за нея, тъй като е свързано с проекти както в Лондон, така и у нас. В по-кратък план се състезава за хотел в Лондон, който е част от много ексклузивна нова верига. „Ако спечелим проекта, би се превърнал в едно от най-често фотографираните места, заради силната палитра и еклектичен стил“, допълва Ирина Влади.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара