Искате детето ви да спортува, за да расте здраво, силно, гъвкаво, с правилна стойка, да развивате физическата му форма и да избегнете съвременния бич на наднорменото тегло, но не знаете кое би било подходящо за него? Или може би вече сте пробвали някой спорт, но наследникът ви не проявява особен ентусиазъм?

В следващите редове треньорът Николина Йоцова от Orange Fitness в София разказва защо фитнесът за деца е чудесен избор на спорт за здраве за всяка възраст на подрастващите – от най-малките, 3-годишните, до тийнейджърите.

Клубът, който се намира на последния етаж в мол „Парадайз“ предлага може би

 

най-добрите условия за спорт от всякакъв вид

за хора на всякаква възраст – 25-метров басейн със солена вода, спа център със сауни, парна баня и масажи, голям модерно оборудван фитнес, игрища за скуош, зали за фитнес за деца и групови занимания.

Ориндж фитнес

А тренировките в групи са многообразни и в удобни часове – от водна аеробика, през народни танци, йога, пилатес, зумба, стречинг,  спининг и много други. С клубната си карта имате достъп до всичко по всяко време, а до някои от груповите занимания – и с карта „Мултиспорт“. Голямото разнообразие от възможности в „Ориндж фитнес“ и в мол „Парадайз“ превръщат клуба в идеалното място, в което да водите детето си да спортува, без да се чудите как да убиете времето, докато то е на тренировка. И детският фитнес може да помогне изключително много детето ви да расте здраво и с добра физическа кондиция.

Ориндж фитнес

„Детският фитнес се различава много от фитнеса за възрастни, както от  заниманията в клубовете по различните спортове и от часовете по физическо в училище. Ще започна с разликите. В училищата – поради по-бедна материална база, повече ученици и ограничено време, те най-често не могат да използват движението и изобщо всякаква физическа активност с цел здраве. Докато ние работим с малки групи и обръщаме внимание на всяко едно дете.

В клубовете, независимо за какъв вид спорт става дума, се акцентира върху насочеността му. Получава се много ранна спортна специализация, натоварват се съответно повече едни мускулни групи, които са с по-голямо участие в техниката на съответния спорт. Всичко това е за сметка на други мускулни групи. Или пък едно двигателно качество се развива с приоритет за сметка на друго. Всичко това разбалансира детския организъм.

А същността на детския фитнес е да помогнем на родителите да възпитат децата си

в здравословен начин на живот.

Той включва спорт за здраве. Ние не търсим резултати на всяка цена, работим в зависимост от потребностите на детето. Имаме деца, които са добре двигателно, но винаги може да се развива тялото още и още, за да бъде функционално и правим такива занимания.

Когато дойде дете с неправилна стойка или малка, начална степен на гръбначно изкривяване, акцентираме върху това. Работим с деца, които имат здравословни проблеми, можем да помогнем при лека форма на детска церебрална парализа и при хиперактивност.

Имаме деца, които са с неразвити навреме умения за съответната възраст за работа с топка. А това по-нататък оказва голямо влияние дори върху психиката. В началната училищна възраст преобладаващи са колективните игри с топка – народна, футбол, баскетбол – и когато едно дете не е с развити умения – да прецени на какво разстояние е топката от него, как да я улови, как да я подаде – липсата им се отразява на отношението на другите към него. Никой не го иска в отбора, в игрите, детето става затворено, получава се и обратен рикошет – то казва: „Тъпо е да спортуваш“, което има лош ефект върху здравето.

Нашата цел е да увлечем децата и  да им харесва да спортуват – за здравословен начин на живот.“, разказва треньорът Николина Йоцова.

В „Ориндж фитнес“ предлагат и групови, и индивидуални занимания с деца – в зависимост от желанието и потребностите. Груповите занимания са създадени за нужните на три възрастови групи –

3-5 годишни, 6-8-годишни и 9-12-годишни.

„Водещата ни цел е детето да заобича спорта и да го приеме по-нататък в живота си с цел здраве. И точно по тази причина не поставяме задачи, нещо да се направи на всяка цена, а развиваме нещата постепенно, търпеливи сме. За целта се искат специфични качества у самия спортен педагог, не само да е наясно с мускулатурата на детето. Трябва да  познава двигателните качества за съответната възраст, психологическите особености, да има подход.“, казва Николина Йоцова.

Фитнесът за деца развива бързина на реакцията, ловкост, пъргавина, гъвкавост. Треньорите поддържат тясна връзка с родителите и споделят мнения – за какво е нужно повече да работят с дадено дете и къде виждат заложби у него за конкретен спорт.

„За художествената гимнастика винаги имаме някакви резерви, защото там се развива ниво на гъвкавост, обаче прекалената гъвкавост може да доведе до гръбначни изкривявания. Виждаме кога едно дете е склонно към неправилна стойка или гръбначно изкривяване, а има спортове, които не са подходящи. Например не им препоръчваме тенис, бадминтон и тенис на маса, защото те развиват едностранно тялото.  И ако не попадне детето на професионалист треньор, който да работи и за неиграещата страна, а това не винаги се прави, детето получава нефункционално тяло.“, разказва Николина Йоцова.

Треньорите в „Ориндж“ правят входящ тест за всяко дете.  Изследват стойката, дали има гръбначно изкривяване и ако видят нещо тревожно – препоръчват консултация с ортопед. Входящите тестове са в присъствието на родителите. Много често само специалистите могат да видят дали едното рамо на детето е малко по-високо, дали тазът е леко завъртян или под наклон, дали има плоскостъпие.

„В това входящо тестиране изследваме възможностите на детето като сила и издръжливост – дали са адекватни на възрастта му. Имала съм куриозни случаи – правя тест за сила на коремните мускули – от легнало положение, в тилен лег, да седне и пак да легне, и детето не може да седне, мъчи се и не се получава. На 8-9 години трябва да може това. А майката започва да му се кара. Ляга и започва да показва, че тя може. Просто до момента не са обръщали внимание на тези неща. А когато една коремна мускулатура е много слаба, това води след себе си доста проблеми – завърта се таза, стягат се мускулите в поясната част, може да се засили лордозата.

В тази първа среща коментираме с родителите това, което сме видели, предлагаме решения. Всяко нещо, което се получава в детска възраст, разбира се с изключение на патологичните случаи, е поправимо. Защото опорно двигателният апарат при децата е все още повече в хрущял. Решението е в ръцете на родителите, тъй като в такива случаи е нужна самостоятелна работа – детето има индивидуални потребности, а груповите занимания са насочени към общо развитие на тялото.“, обяснява Николина Йоцова.

В „Ориндж фитнес“ се занимават и с бича на модерния живот при децата – наднорменото тегло и затлъстяването. Във входящия тест се измерва индекса на телесна маса на детето и се съставя план за индивидуална работа, чиято основна цел е да накара децата да харесат спортуването и то да се превърне в навик, докато родителите се грижат за храненето, което все пак е водещото.

Фитнесът за най-малките

„При 3-5-годишните деца не можем да работим за развитие на сила,  гъвкавост и издръжливост, а за правилно развитие на естествено-приложните движения. Детето да умее добре да лази, когато се претъркулва по постелка да не губи ориентация, да умее да подскача на две крачета. Към 5-годишни да умеят да скачат на едно краче – напред или странично. Учим ги да ловят и да подават топка. Основното за тях е да се забавляват, те изобщо не знаят, че тренират. Всяко занимание е с приказен сюжет. Нямаме класическата загрявка с наведи се, изправи се, клекни… А правим разстановка с различни уреди, с които те не усещат, че тренират – покатерване, търкулване, мушкане в тунел, прескачане на две препятствия, минаване по мостче. Всичко е във вид на приказка – дори да не използваме популярни приказки, измисляме си. След това правим подвижни игри, адекватни на тяхната възраст – с гонене или за сила – как ходи мечето, как ходи рачето, как ходи патенцето – и развиваме най-различни мускулни групи. Втората тренировка седмично е с топки – ловят, подхвърлят и не усещат как минаваме през всяко едно дете с всички упражнения.

Първолаците  

Във възрастта 6-8 години е доказано, че децата много добре се поддават на развитие на растежа на височина. И там една от тренировките ни е с подскочни упражнения – заниманието се казва „Пъргави и ловки“. Дългите кости в тази възраст са с хрущял и при подскоци, безопасни разбира се, този хрущял се дразни и предизвиква образуването на още хрущял, докато вече наличният се вкостява. И детето расте на височина. Тази тренировка е веднъж седмично. В тази възраст работим и за пъргавина и ловкост с много игри и подходящи упражнения. Другата ни тренировка се казва „Звездна стойка“ – акцентираме върху това да са красиви, стегнати, изправени – имаме включена изправителна гимнастика. Но те не знаят, защото е доста скучно за сложиш един малък човек на постелка и да го караш да прави гимнастика, а редуваме изправителни игри и упражнения и ги увличаме – да им е интересно и полезно едновременно.“

Учениците

При 9-12-годишните имаме спортно подготвителни игри, всички деца в тази възраст обожават да играят. По този начин, игра след игра, развиваме в тях обща издръжливост. Правим игра с бягане, след това с целене. Следва такава с топка, а после нещо като силов двубой – „петльов бой“ например – двете деца клякат и се тласкат с ръцете – развиваме сила. В цялата тренировка използваме  подготвителни игри за различни видове спорт. Имаме баскетболни кошове, волейболни топки. Доколкото е възможно, запознаваме децата с основните правила на игрите.

В седмичното разписание имаме и две тренировки профилактика на гръбначните изкривявания – там също има една игра в началото и една накрая, другото е гимнастика за по-големи деца.“

Фитнесът за тийнейджъри

„Тренираме тийнейджйри до 16-18 години – организмът на младия човек се развива и е различен от този на възрастните. Гръбначният стълб в някои от своите отдели, например опашния дял, вкостява чак към 30-ата година.  Към 20-25-ата година се оформят и вкостяват прешлените в поясната част, тези в шийната част – също. Който не разбира от това, може да натовари един млад организъм с големи тежести, както се случва с тийнейджъри, които отиват във фитнеса и започват сами да тренират, за да правят мускули. Родителите често също грешат, защото искат детето им твърде рано да придобие атлетичен вид, а се иска физиологично време и нужните хормони, за да се натрупа мускулна маса.

Децата в тийнейджърска възраст трябва да тренират във фитнеса внимателно и с помощта на компетентен треньор.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара