Какво да ям при риск от диабет? Учените съветват, че диетата с малко въглехидрати може да помогне да бъде предотвратен диабет тип 2. Тя намалява нивата на кръвната захар при хора, които са застрашени да развият болестта.

Нисковъглехидратното хранене намалява хемоглобин А1с – маркер за нива на кръвната захар, при хора с диабет тип 2 по начина, по който го прави режимът с  малко мазнини, откриха  учени от университета в Тулейн. Техните заключения от изследването са публикувани в Списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).

Макар и лекарите често да препоръчват нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, досега нямаше данни доколко те реално оказват влияние върху кръвната захар на болни хора или на такива в преддиабетно състояние, които не приемат лекарства.

Нискокалоричните диети обикновено са с повече протеини и някои зеленчуци без скорбяла, като се ограничава консумацията на зърнени и бобови храни, хляб, сладкиши, макаронени изделия, плодовете. Примери за зеленчуци без скорбяла са броколи, патладжани, гъби, тиквички.

Какво да ям? Според американските препоръки за здравословно хранене на въглехидратите се падат 45 до 65 процента от общите дневни калории.

При нискокалоричните диети дневната граница е 20 до 60 грама – около 80 до 240 калории.

В изследването на екипа от университета на Тулейн през първите три месеца дажбата е била по-малко от 40 грама въглехидрати дневно, а след това до шестия – по-малко от 60 грама.

В изследването са участвали 150 души на възраст между 40 и 70 години с нива на кръвната захар от преддиабетно състояние до диабет, но без използването на медикаменти.

След шест месеца хемоглобин А1с на хората в групата на малко въглехидрати е спаднал повече в сравнение с този на участниците, които продължили обичайното си хранене.

Мазнините били приблизително половината от калориите в храната на групата на нисковъглехидратна диета, но предимно здравословни – мононенаситени и полиненаситени, като  тезив зехтина и ядките.

Хората от първата група успели също и да отслабнат.

Какво да ям? Учените препоръчват нисковъглехидратната диета, особено за хората с преддиабетно състояние.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара