Рецептата за тази салата научихме от един израелец готвач. Първоначално, като видяхме списъка със заръчаните за нея продукти, решихме, че има пропуснат някакъв зеленчук, защото не може салатата да бъде само от подправки. Да, но може. Това се превърна в една от най-любимите ни салати за всяко време на годината. Освен че е невероятно вкусна и свежа, трудно мога да се сетя за някоя друга толкова полезна салата. Магданозът е пълен с витамин К, който спомага за регулиране консистенцията на кръвта ни.

nar

Нарът е един от плодовете, които съдържат най-много антиоксиданти. Неслучайно има редица козметични продукти с активна съставка нар. Той спомага за намаляване на бръчките, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира имунната система и още много други. Освен че действат засищащо, ядките са страхотен източник на протеини. Лимоновият сок алкализира организма ни, а пък зехтинът е тук, за да ни помогне да усвоим всички тези полезни витамини, които сме погълнали с всяка хапка от тази невероятна салата. На всичкото отгоре след това ще имате свеж, ментов дъх!

Необходими продукти:

магданоз – 3 вр., мента – 2 вр. (по ~20 г), див лук*- 2 вр., слънчогледово семе, белено – 80 г, тиквено семе, белено – 80 г, филирани бадеми – 120 г, нар, почистен** – 2 броя, зехтин – 80 мл, лимонов сок – 80 мл, сол – на вкус

*Ако не намерите див лук, можете да го замените с пресен лук. Използвайте само зелената част от перата, като се постараете да ги нарежете на много ситно. Срежете перата по тяхната дължина, след което ги нарежете напречно на много тънки ивички.

**Най-бързият и лесен начин да почистите нара е да го срежете наполовина през “екватора”. Вземете всяка половинка в ръка и започнете леко да я почуквате с лъжица по кората. Семенцата нар ще изпадат сами.

Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете зелените подправки.

2. Смесете слънчогледовите и тиквените семки и прибавете филираните бадеми към тях. Запечете ги на сух тиган или на фурна, докато станат леко златисти. Оставете ги настрана да се охладят.

3. Нарежете измития и подсушен магданоз, мента и лук на много ситно. Прехвърлете ги в подходяща купа.

4. Прибавете охладените изпечени ядки към нарязаните подправки. Прибавете почистения нар, сол, лимонов сок и зехтин и разбъркайте.

5. Сервирайте овкусената салата непосредствено след като я приготвите.

Рецептата е от кулинарно училище AmuseBouche и е за 4 човека

Facebook Twitter Google+

0 Коментара