Независимо дали се опитвате да разрешите труден проблем, да започнете бизнес, да привлечете вниманието към този бизнес или напишете интересна статия, творческото  мислене е от решаващо значение.

Процесът се свежда до това да промените гледната точка, да погледнете на нещата по различен начин от този, по който сте го правили досега.

Хората обичат да го наричат ​​„мислене извън рамките“, но това е грешен подход. Трябва да осъзнаете, че няма рамки, за да излезете от тях. Хората сами създаваме свои собствени въображаеми рамки, като просто приемаме дадени неща за „истински“, въпреки че те са напълно илюзорни. Разликата е, че като достатъчно хора сте съгласни, че определени създадени от човека понятия са „истински“, за да ви смятат за „нормални“.

Това е добре за обществото като цяло, но такъв безспорен консенсус потиска естественото ви творчество.

По този начин, вместо да търсите начини за стимулиране на креативността, просто трябва да осъзнаете истината.

Вие сте способни на творческо мислене по всяко време, но трябва да се отървете от илюзорните ментални блокажи (или рамки), които сте събрали по пътя до мястото, където сте днес.

Вижте този списък от 10 често срещани практики, които потискат естественото творчество, в моментите, когато стигнете до задънена улица. Той ще ви помогне да разберете, че всички пречки пред добрите идеи се намират наистина в главите ви. 

Опитвате се да намерите „правилния“ отговор

Един от най-лошите аспекти на формалното образование е акцентът върху правилния отговор на конкретен въпрос или проблем.

Въпреки че този подход ни помага да функционираме в обществото, той вреди на творческото мислене, защото в реалния живот проблемите са нееднозначни. Често има повече от един „правилен“ отговор, а вторият вариант, който измислите, може да е по-добър от първия.

Когато премахнете много от изброените психически блокажи, това ще помогне да намерите повече от един отговор на всеки проблем.

Опитайте се да преосмислите проблема по няколко различни начина, за да видите различни отговори и различни начини да намерите отговори на спорните въпроси.

Логическо мислене

Реалният живот е не само двусмислен, той често е нелогичен до степен на безумие.

Въпреки че уменията за критично мислене на базата на логика са много важни при оценката на осъществимостта на творческата идея, те възпрепятстват истински иновативните мисли.

Един от най-добрите начини да избегнете ограниченията на собствения си логичен ум е да мислите метафорично.

Метафорите работят толкова добре, включително защото ги приемаме за истински, без да мислим за това. Осъзнавайки, че „истината“ често е символична, можете да предложите алтернативи.

Подчиняване на правилата

Един от начините за разкриване на творческото мислене е да се гледа на него като на разрушителна сила.

Вие отхвърляте произволни правила, определени от други хора за вас, и питате „защо“ или „защо не“, когато се сблъскате с подход, който всички използват.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи: хората ще защитават правилата, които спазват, въпреки че има доказателства, че правилото не работи.

Хората обичат бунтари като Ричард Брансън, но малцина са достатъчно смели, за да го имитират. Спрете да се кланяте на непокорните и започнете сами да нарушавате тези или онези правила.

Практичност

Подобно на логиката, практичността е изключително важна, когато става дума за изпълнение на задачите, но често задушава иновативните идеи, преди те да разцъфнат в целия си блясък.

Не позволявайте редакторът да бъде в същата стая с  вътрешния ви творец.

Опитайте се да не оценявате истинската осъществимост на идеята, докато тя не поживее известно време във вашите мисли.

Колкото е възможно по-често задавайте въпроса „какво става“ и просто пуснете въображението си да броди накъдето си иска. Може да излезе с луда идея, която е толкова невероятно практична, че никой не се е сетил за нея преди.

Почивката не е работа

Да позволите на ума си да се отпусне е може би най-ефективният начин за стимулиране на творческото мислене и въпреки това много хора споделят свободното време и работата.

В днешно време хората, които могат да предложат страхотни идеи и решения, са най-добре възнаградени икономически, докато работните пчелички често се трудят за тези, които мислят креативно.

Чували сте израза: „работете здраво, почивайте правилно.“ Трябва да сте наясно – това важи и за творческото мислене.

Това не е моя работа

В ерата на хиперспециализацията именно тези, които с радост изследват напълно несвързани области на живота и знанието, виждат най-добре: всичко е свързано.

Това ни връща към твърдението, че творческите личности искат да бъдат всезнайковци.

Разбира се, вече сте се занимавали със специализирани неща във вашата област, но ако виждате себе си като изследовател, а не като високоспециализиран винт в кола, ще имате сто точки преднина по отношение на успеха в сравнение с хората, които разчитат само на техническите си умения.

Да бъдеш „сериозен“ човек

Повечето от нещата, които ни правят цивилизовани, се свеждат до съответствие, последователност, следване на общи ценности и, разбира се, до възприемане на света, подобно на другите хора.

В това няма нищо лошо, но ако можете пред себе си да признаете, че стадното мислене помага на обществото да функционира, тогава можете да си позволите да обърнете наопаки всичко, което е общоприето, и да се освободите от илюзиите.

Различни водачи – от египетските фараони до китайските императори и европейските монарси, при сблъсък с трудни проблеми са се консултирали с придворните шутове.

Шутът може да си позволи да каже истината без обичайните последици, свързани с евентуално богохулство или оспорване на вкоренени социални конвенции.

Позволете си да бъдете шут и вижте нещата такива, каквито са в действителност.

Избягвате двусмислеността

Рационално разбираме, че почти всяка ситуация е донякъде двусмислена.

И въпреки че разделянето на сложните ситуации на черни и бели може да доведе до бедствие, ние все пак го правим.

Търсенето на сигурност е присъщо на човешката психика, но творчески мислещият човек отхвърля фалшивото удобство на яснотата, когато то не е напълно подходящо.

Неясността е ваш приятел, ако търсите иновации.

Фактът, че на повечето хора им е неприятно да изследват непознатото, ви дава предимство, ако можете да приемете неяснотата, а не да бягате от нея.

Да грешиш е лошо

Мразим да грешим и въпреки това се учим най-добре от грешките си.

Томас Едисън е сбъркал повече от 1000 пъти, преди да създаде електрическата крушка. Най-силната черта на Едисън е била, че не се е страхувал да прави грешки.

Най-доброто, което правим, е да се учим от грешките си, но преди всичко трябва да си позволим да допускаме грешки.

Просто тествайте идеите си и вижте какво се случва, а след това, въз основа на това, опитайте нещо друго.

Запитайте се кое е най-лошото, което може да се случи в случай на грешка? Най-вероятно ще видите, че ползите от погрешни действия далеч надхвърлят негативните последици.

Не съм креативен

Да отречеш творчеството си означава да отричаш, че си личност.

Всички сме безкрайно креативни, но само до степен, до която осъзнаваме, че създаваме свои собствени ограничения – това, което мислим. Ако си кажете, че не сте креативни, това става вярно. Спрете го.

В този смисъл събуждането на вашето творчество е като пътя, по който вървят тези, които търсят духовно просветление.

Вече сте просветлени и вече сте креативни. Просто трябва да се отървете от заблудите, за да го видите.

Признайте, че по свой начин сте креативни и започнете да разрушавате бариерите, които сте допуснали да пораснат в ума ви.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара