Според психолога Робърт Стърнбърг идеалната любов съчетава близост, страст, взаимна отдаденост за създаване на пълноценна връзка. Стърнбърг описва три компонента като взаимодействащи страни на триъгълника.

По-силното обвързване например води до по-дълбока близост, а по-дълбоката близост – до по-силна страст. Взаимоотношенията са съчетание от трите компонента, от което произтичат осем вида любов.

Наградата да се влюбиш

Научният подход към причината хората да се влюбват и обвързват навярно изглежда в разрез с романтичната идея, но психолозите дават някои интересни обяснения. През 60-те години на миналия век Робърт Зайонк обосновава теорията за ефекта на присъствието, извлечена от наблюдения над хора от един блок. Според него сред главните причини някой да усети привличане към друг е физическата наличност.

При друго изследване от 80-те години на миналия век Керъл Русбълт наблюдава отношенията между колежани и обяснява математически защо хората решават да се обвържат или не и защо понякога остават в неудовлетворителна връзка.

Нейният „модел на инвестирането“ се основава на уравнението обвързване = инвестиране + (награда-цена) – привлекателни алтернативи.

Психолозите привеждат множество научни изследвания в опит да разберат процеса на влюбване и да анализират как работи съзнанието на човека, когато е влюбен.

По-наскоро антропологът Хелън Фишър и колегите ѝ посочват три етапа на влюбването – сласт, привличане, привързаност, – отчасти направлявани от вродената нужда от възпроизводство за оцеляване на вида, макар че хората обикновено не съзнават този дълбоко вкоренен инстинкт. Всеки етап на любовта се задвижва от химични вещества, влияещи върху емоциите и поведението.

Химията на любовта

Множество изследвания посочват ролята на химичните реакции в мозъка в процеса на влюбване.

Учените смятат, че невротрансмитерите „наводняват“ мозъка с химични вещества (адреналин, допамин, серотонин), създаващи усещане за приповдигнатост и каращи човека постоянно да мисли за партньора. Физическата реакция се изразява в поведението. Според проучванията желанието през първите минути от срещата се проявява в езика на тялото, интонацията и бързината на речта, а не толкова в казаното.

При изследване в Италия психолозите вземат кръвни проби от двойки, влюбени отскоро, и откриват, че нивата им на серотонин са сходни с тезина страдащите от ОКР. Мирисът също играе роля – швейцарско изследване показва, че жените предпочитат мириса на мъже, чиято имунна система е генетично различна от тяхната. Макар и несъзнателен, с оглед на възпроизводството изборът на мъже с генетично различна имунна система би бил предпоставка за по-здраво потомство.

Химическо привличане

Като вземат кръвни проби от участници в експерименти в различни етапи на любовна връзка, учените измерват промените, настъпващи в хормоналните нива – от първият прилив на желание, през дълбокото привличане до посвещаването.

 • Сласт Половите хормони – тестостеронът при мъжете и естрогенът при жените, задвижват първия етап на любовта.
 • Привличане Адреналинът предизвиква прилив на вълнение и учестява пулса; допаминът дава повече енергия и нуждата от сън и храна намалява; серотонинът подклажда чувството на щастие и сексуалното желание.
 • Привързаност Окситоцинът, който се отделя при оргазъм, кара човека да усеща близост с партньора; смята се, че вазопресинът, произвеждан след секс, подхранва чувството за отдаденост към него.

„Романтичната любов е… инстинкт. Тя идва от дейната част на съзнанието, която желае и копнее.“ – Хелън Фишър, американски антрополог и изследовател

Психология на любовната среща

Повечето връзки започват със среща, но този процес често буди тревога. Разбирането на психологията на срещата помага на хората да се справят успешно и да открият подходящ партньор.

В търсене на любовта

Съветите за любовни срещи привидно са територия на популярната психология, но научните изследвания по темата дават полезни идеи как се държат хората на среща и как да подобрим шанса за създаване на романтична връзка.

Психолозите съветват да се прилага еднакъв подход и при традиционното, и при онлайн търсенето на партньор. Срещата е лотария и вероятността да се намери съвместим партньор е малка. Първата среща следователно трябва да бъде кратка – пръв оглед, – понеже повечето сериозни връзки започват да се задълбочават при втората или третата среща. Няма безпогрешна формула за успех при любовна среща, но психолозите подчертават колко важно е човек да е непредубеден. Физическото привличане обикновено се проявява през първите минути на срещата и въпреки това според проучванията около 20% от съпрузите отначало не са харесали партньорите си; привличането се е появило по-късно.

За търсещите сериозна връзка има проста психологическа стратегия – да се разкриват постепенно убежденията и надеждите и да се наблюдава как другият откликва и постъпва, за да се прецени доколко подходящ е за бъдещ партньор. Недоразбирането и силната чувствителност обаче понякога спъват процеса и внушават неправилни заключения – че закъснял отговор на съобщение например показва липса на интерес или че който не е готов да каже „Обичам те“, не иска да продължи връзката.

Знаци, че излезлите на среща се харесват

Има очевидни знаци, за които трябва да следим през първата среща; други са толкова несъзнавани, че остават незабелязани. Освен отнасящите се до езика и жестовете има различни теории какво привлича някого към точно определен човек.

Езикът на тялото при привличане

 • Привеждане към събеседника
 • Повдигане на ръкавите над китката
 • Случайно докосване
 • Стъпалата са обърнати към събеседника
 • Смяна на силата или мелодиката на гласа (при жени)
 • Смях, прекъсване и променлива сила на гласа (при мъже)
 • Разширяване на зениците
 • Леко накланяне на главата
 • Погледът се движи очи – устни – очи („триъгълник на флирта“)
 • Усмивка, изразяваща положителна нагласа
 • Огледално повтаряне на жестовете
 • Прокарване на длан по косата, опипване на огърлица, поруменяване

Хипотеза за подобието

Според хипотезата за подобието на Илейн Хатфийлд и колегите ѝ хората по-често си избират партньори, с които си приличат, имат сходно социално положение и ниво на интелигентност. Те са по-достъпни от други, които не са от „тяхното тесто“.

Филтърно моделиране

Според Алън Къркхоф и Кийт Дейвис любовните връзки преминават през три етапа на филтриране. През първия се преценяват сходствата в средата, произхода, образованието и местоположението; през втория се търсят сходни възгледи и нагласи; третият е на взаимно допълване на потребностите. Твърде различните хора отпадат при пресяването.

Теория за наградата/нуждата

Теорията на Дон Бърн и Джералд Клор показва, че хората са най-привлечени към потенциални партньори, удовлетворяващи нуждата им от приятелство, секс, обич.

Социална размяна

Теорията на Керъл Русбълт сочи, че хората запазват връзката си, ако ползите (подаръци и др.) надвишават цената, вкл. вложените време и пари.

Саморазкриване при първа среща

Когато разкриват информация за себе си при първата среща, хората очакват същото. Ако събеседникът не последва примера, или не е заинтригуван, или откровенията са прекалено много. Ако обаче харесва човека, който се разкрива пръв, вероятно ще го хареса още повече заради споделянето.

Тренинг за любовни срещи

На хората, които се затрудняват да привлекат сериозен партньор или чувстват, че привличат неподходящи партньори, може да помогне психологически съветник. Той обучава клиентите да общуват по-уверено и да усъвършенстват важни умения като флиртуване, език на тялото, лично представяне, как се степенува саморазкриването; изследва и психологичните бариери, поставяни от тях; помага им да изградят реалистичен профил на човека, когото искат да срещнат; описва им стратегии как да срещнат по-съвместим потенциален партньор.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара