Седем пъти се върна заради бисовете българското сопрано Соня Йончева на сцената на мадридската опера „Театро Реал“ на 7 юли вечерта.

За първия си рецитал в Мадрид тя дойде в напреднала бременност и „в най-добрия момент от своята кариера“, както обявиха организаторите.

Програмата й бе съставена изцяло от италиански песни и арии, а на пианото й акомпанираше Антоан  Палок. Първата част преди антракта Йончева изпълни камерни песни от Джузепе Верди. Тя грабна публиката с рядко срещана в операта комбинация от виталност, енергия и сексапил. С напредването на репертоара колкото повече флиртуваше и с публиката, и с пианиста, толкова по-продължителни и ентусиазирани ставаха и аплодисментите.


Когато някъде по средата обаче тя на чудесен испански каза колко се радва да се върне в „Театро Реал“, аплодисментите станаха още по-силни. Изумлението в залата надхвърли дори приемливото шушукане, а по-посветени, включително и директорът на операта, услужливо обясниха, че Йончева е омъжена за венецуелския диригент Доминго Хиндоян.

Снимки Javier del Real

Той също беше в залата с петгодишния им син Матео и с майка си. Сега Соня очаква момиченце, което ще се казва София, съобщиха нейни близки.

Втората част на рецитала Йончева завърши с творби на Джакомо Пучини, а след бисовете изпълни още четири.

Спомена, който Соня Йончева разказа, е от 2009 г. Тогава тя участва в операта „Дон Паскуале“, част от педагогическия  проект на „Театро Реал“ за приближаване на децата към оперната музика “Opera Estudio”. Сега тя се връща като една от най-големите звезди на световната опера.

В „Театро Реал“ всъщност вървяха едновременно две различни реклами с българското сопрано: на рецитала и на операта „Пиратът“ на Белини, копродукция на мадридската опера „Театро Реал“ и на Миланската „Ла Скала“. Соня Йончева ще изпълни ролята на Имоджене на 30 ноември и на 3, 6, 9, 12 и 15 декември. Българското участие е допълнено от нейния брат Марин Йончев в ролята на Итулбо и Владимир Стоянов като Ернесто.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара