Обикалях с яхта Галапагоските острови. Наслаждавах се на сбъдната детска мечта. Вече няколко дни бяхме прекарали в западната част на архипелага и имахме няколко вълнуващи срещи с едни от най-удивителните животински видове на планетата: синьокраки рибояди и морски игуани. Освен това се гмуркахме сред скатове и морски костенурки. Наблюдавахме и гигантските сухоземни костенурки, с които са известни островите.

Към средата на пътуването бяхме на котва край остров Изабела – един от най-големите в архипелага. Посред нощ, когато всички вече бяха потънали в сън в каютите си, интеркомът изведнъж изпращя и капитанът ни покани да излезем на борда. Още сънени, навлякохме връхните си дрехи и залитайки изкачихме няколкото стъпала. Там ни очакваше Кике – корабният естествоизпитател, широко усмихнат. Той посочи с ръка към хоризонта и каза: „Гледайте, вулканът на Волф изригва.“

И наистина, един от тъмните силуети на галапагоските островни върхове бълваше висок стълб пушек и пепел, а по склоновете му се спускаха бяло-червени реки от лава. Когато корабът ни приближи района на изригването, във въздуха започна да се усеща миризмата на сяра. Сред стълбовете дим и пепел се забелязваха и пръски от лава, които падаха в морето наоколо. Все едно че наблюдавахме зараждането на живот на Земята.

Равносметката

Вулканът Волф не беше изригвал от 30 години и аз се почувствах невероятен късметлия, че станах свидетел на неговото пробуждане. Шансът да видиш на живо процеса на формиране на Галапагоските острови се случваше веднъж в живота.

Полезни съвети

Най-природосъобразният начин да посетите Галапагоския архипелаг е на борда на кораб, където да спите, да се храните и да предприемате различни начинания, свързани с морския природен парк под ръководството на лицензиран водач.

По закон посетителите на парка са длъжни да се движат по строго определен маршрут, който предварително е съгласуван с парковите власти. За повече подробности относно правилника на природния парк можете да се обърнете към Галапагос Консърванси (galapagos.org) или към Даруин Фаундейшън (darwinfoundation.org).

Има най-различни по тип плавателни съдове, които предлагат подобно плаване – като се започне от такива за 12 туристи и се стигне до капацитет от 100 гости на борда. На по-големите кораби условията за настаняване обикновено са по-луксозни, а освен това на ваше разположение ще има екипировка за гмуркане, морски каяци и малки гумени лодки. През ненатоварения сезон (април-май и септември-октомври) цените са по-ниски и понеже се предпочита корабите да запълнят всичките си места, а не да плават полупразни, можете да имате късмет с още по-изгодно предложение „в последната минута“. На официалния сайт на Галапагоските острови (galapagosislands.com) има списък на препоръчани туроператори, разпределени по категории според цените, които предлагат.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара