Как да пренастроим мозъка си, за да учим по-резултатно? Кои техники намаляват напрежението, когато водим преговори? С какви психологични трикове рекламните компании ни убеждават да купуваме?

Ще разберете как психологията се прилага в реалния живот – от работното място до спортното игрище. Ще вникнете в механизма на човешкото съзнание и ще откриете какво може да се обърка; ще се запознаете с множество терапии и лечения.

С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти книгата „Как работи психологията“ обяснява как мислим, чувстваме и действаме в реалния свят.

Нагледно обяснение на приложната психология:

 • 60% от хората учат чрез зрението
 • oт 1988 употребата на антидепресанти се е увеличила с 400%
 • запомнянето започва 20 седмици след зачеването
 • плацебото често предлага същото облекчение както лечението
 • цветът увеличава разпознаването на търговската марка с 80%
 • съществуват над 400 фобии


Енциклопедията „Как работи психологията“ се състои от четири раздела. Първият раздел е въвеждащ в различните направления на тази наука като бихейвиоризъм, хуманизъм, когнитивна и биологична психология, акцентира се върху работата на мозъка и паметта и как действат емоциите.

Интересен факт е, че повечето научни открития в психологията са осъществени последните 150 години.

Разделът „Психични разстройства“ е по-пространен и разглежда в конкретика симптоми, прояви и диагнози за депресия, биполярно разстройство,  перинатално психично разстройство, паническо разстройство, специфични фобии, социална тревожност, обсесивно-компулсивни разстройства, вещомания, посттравматично стресово разстройство, хиперактивност с дефицит на вниманието, разстройства от аутистичния спектър, шизофрения, деменция, делириум, злоупотреба със субстанции, хазартна зависимост, клептомания, дисоциативно разстройство на личността, анорексия и булимия, компулсивно преяждане, разстройства на комуникацията или на съня, личностови разстройства и други. Когато симптомите (физични и психични) образуват разпознаваема схема, лекарят поставя диагноза и назначава лечение. Авторите обръщат внимание на категориите психични разстройства, какви са етапите при преценка на психичното здраве, какви са причините за възникване на болестта и какво лечение се прилага. Ето и няколко любопитни факта, свързани с тази тема:

един на всеки четирима ще бъде засегнат от психично или неврологично разстройство през живота си;

 • 2% от хората страдат от паническо разстройство;
 • жените са с 60% по-предразположение да развият тревожно разстройство от мъжете; – около 1,1% от хората по света страдат от шизофрения;
 • над 30% от надхвърлилите 65 години развиват деменция;
 • 1% от американците са патологични комарджии;
 • 46% от страдащите от анорекция се възстановяват напълно;
 • 50-70 млн. американци страдат от проблеми със съня;

Лечебните терапии са тема на третия раздел в енциклопедията „Как работи психологията“ – съобразяването на терапията с начина, по който човекът преживява психичното разстройство, е от първостепенно значение за възстановяването на умственото равновесие. Според изследвания 84% от прегледите при личен лекар във Великобритания са свързани с проблеми със стреса и тревожността. Освен ролята на терапията, на тези страници ще намерите информация за различните видове специалисти, за психоанализата, какви са спецификите на поведенческата, когнитивната и когнитивно-поведенческата терапия, какво представляват рационално-емотивната терапия и терапията за преработване на когнитивните убеждения. В този раздел намират място и хуманистичните подходи на лечение като личностно-центрирана терапия, екзистенциална терапия, гещалт терапия, терапия, насочена към настоящето или към емоциите, хипнотерапия, арт терапия, системна фамилна терапия, контекстуална терапия, биотерапии и др.

Последният четвърти раздел „Психологията в реалния живот“ разглежда всички аспекти на обществото и засяга редица интересни и чисто практически теми като идентичност, взаимоотношения, психология на любовта, любовната среща и етапи на връзката, психология на образованието и преподаването, психология на работното място, как се подбира и създава екип и как се направлява талантът. В подраздели можете да прочетете повече за инженерната, криминалната, политическата, потребителската и спортната психология, за психологията на общността и психометричните тестове.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара