Денят е кратък, навън вали, всичко ви се струва мрачно, сиво, безнадеждно. Потиснати сте, ставането сутрин е мъчително, нямате желание нито за работа, нито за купон, нито за секс. Околните ви дразнят. Много.

Ако се откривате в горното описание, вероятно страдате от есенна депресия. Тя зависи не само от сезона, но и от денонощния ритъм. И от нея жените страдат два пъти по-често от мъжете – поради разнообразните хормонални проблеми, които ни съпътстват в различните възрасти –

предменструални, следродови, през климактериума.

lotus-leaf-1274237_960_720

Есенната депресия е сезонно афективно разстройство. Представлява форма на депресия, която настъпва през есенните месеци, като за пикови се приемат октомври и ноември. Тази форма на депресия е свързана с дефицит на естествена слънчева светлина, което от своя страна води до намалени нива на хормона на щастието – серотонин. От друга страна, в кожата ни се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени. Редуцираното количество естествена светлина води и до повишение на количеството на хормона мелатонин, посредством който се регулират циркадните ритми в човешкото тяло. Той е отговорен за телесната температура, съня, чувството за глад, с което се обяснява и повишеният апетит през есента. Сравнително по-малкото слънчеви часове и ранното стъмняване през този период стимулират секрецията на мелатонин от епифизата, която достига своя максимум при пълен мрак.

Симптомите на есенната депресия засягат поведението, общуването, качеството на съня, активността, апетита. Освен това са налице: понижено настроение, лесна уморяемост, нарушена концентрация на вниманието, нарушен апетит, намалени сексуални интереси, нерешителност, апатия.

Осигурете си повече светлина.

Есенната депресия се повлиява благоприятно от светлина. Но лечебни свойства има само ярката светлина, с интензивност много по-голяма от 2000 лукса, защото това всъщност представлява осветеност през обикновен облачен ден. При слънчево време и ясно небе интензивността надвишава 10 000 лукса. Понижената телесна температура през есента води до повишение на мелатонина и хората предпочитат по-висококалорична храна, което със сигурност би се отразило и на килограмите. Ето защо е необходимо да си осигурим прием на здравословна храна, богата на витамини и минерали, повече зеленчуци, прясно изцеден сок, риба.

Движението е изключително полезно при депресия,

например гимнастика, йога, просто разходка след дълъг работен ден. Физическото натоварване блокира тъжните мисли и подобрява настроението. Създава желание и мотивация за работа.

Препоръчват се дейности, които действат тонизиращо и стимулиращо, като посещение на СПА център, шопинг терапията, среща с приятели, приятна музика, черен шоколад.

Ако състоянието ви се влошава и трудно се справяте с всекидневните си задължения, може да се обърнете към специалист.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара