Продукти:

1 кг пресни сливи

300 г конфитюр от сливи

За тестото:

112 г краве масло (82% масленост)

0,94 г морска сол

75 г пудра захар

26 г бадемово брашно

5 г ванилов екстракт

1 яйце

210 г пресято брашно

За бадемовия крем:

250 г краве масло

250 г захар

5 яйца

65 г брашно

190 г смлени бадеми

настъргана кора от 1 портокал

За дюлевата глазура:

300 г пудра захар

30 мл дюлева ракия

Начин на приготвяне:

За тестото поставете широката бъркалка на миксера и омесете маслото и солта. Не прекалявайте, за да не вкарате прекалено много въздух в сместа. Бъркайте не повече от минута.

Оберете от стените на съда маслото и добавете пудрата захар. Разбърквайте на ниска скорост и отново с шпатула оберете сместа от стените на купата.

Добавете бадемовото брашно и ваниловия екстракт, отново разбъркайте на ниска скорост, колкото съставките да се съединят.

После постепенно добавете леко разбитите яйца на 2-3 пъти, както и една четвърт от общото количество брашно. Бъркайте на ниска скорост, докато съставките се съединят добре. Спрете миксера, оберете сместа от стените и я съберете на дъното на съда.

Постепенно добавете останалото брашно и бъркайте, докато не се съединят. Запомнете, че не трябва да бъркате прекалено дълго и винаги да е на най-ниската скорост. Тестото трябва да бъде меко на пипане, но не лепкаво.

Оберете с шпатула цялото тесто от съда, оформете го на правоъгълник с дебелина около 1-1,5 см. Увийте го в прозрачно фолио и оставете в хладилника поне за 2 или 3 часа, а най-добре – за цяла нощ.

Разточете тестото на кора с дебелина около 4-5 мм между два листа хартия за печене. Прехвърлете го във формата за тарт с диаметър 28 см. Между тестото и стените на формата не бива да остава въздух, тестото трябва за прилепне плътно към стените.

С вилица хубаво го набодете. Поставете формата с тестото за 15 минути в хладилник.

Загрейте фурната на 160 градуса. Печете кората за тарта около 15-18 минути, покрит с хартия за печене и засипан с ориз (сляпо печене). Оставете хубаво да се охлади.

Щедро намажете охладената основа на тарта със сладко от сливи до самия край. Оставете отново в хладилника.

През това време направете бадемовия крем. Смесете маслото и захарта, трябва да получите кремообразна и светла текстура. Добавете яйцата, едно по едно при непрекъснато бъркане. Сипете брашното, смлените бадеми и кората от портокала, бъркайте, докато не се поемат хубаво от сместа. Нанесете с лъжица бадемовия крем върху сладкото, като запълните формата почти до ръба. Върнете в хладилника за 30 минути, хубаво да стегне.

През това време направете дюлевата глазура. Смесете малко вода с пудрата захар, после добавете дюлевата ракия. Разбъркайте малко, докато не получите смес, която може да се размазва, но да не е гъста. Покрийте купата и оставете настрани.

Загрейте фурната на 175 градуса. Нарежете сливите на парчета и извадете костилките. Подредете ги върху тарта, близко една до друга, но без да се застъпват. Печете около 18-20 минути. Докато се охлажда във формата, напръскайте тарта с дюлева ракия. След като се охлади, внимателно извадете тарта от формата и нанесете дюлевата глазура. Оставете хубаво да стегне и да се охлади.

*Печете във фурна без вентилатор.

24Kitchen, рецепта от: Нина Бабич

Facebook Twitter Google+

0 Коментара