Azulik Uh May е необикновено място, вдъхновено от природата и богатото наследство на маите. Намира се в сърцето на полуостров Ютакан, в източната част на Мексико.

Представлява мултифункционален комплекс с изключително амбициозна програма, който включва музей, галерия, ателие, посветено на модата и дизайна, училище за изкуства и занаяти, резиденция за художници и хора с иновативни идеи от различни области, звукозаписно студио, медицински център, специализиран в  древните лечебни техники на маите, както и друг, предлагащ най-модерната апаратура и работещ с най-новите открития по отношение на здравето…

Комплексът тепърва ще се развива и предстои около него да бъдат построени три хотела с три различни програми – SPA, Detox и Wellness.

Архитектурата на пространствата е смайваща. Всичко е създадено от естествени материали с минимална интервенция върху природата. Насърчена е хармоничната връзка между архитектура и среда. Не природата е тази, която е трябвало да отстъпи, а напротив, целият план се е нагодил към нея. При строителството са използвани местни материали и техники, които разкриват природния, културния и човешкия потенциал на региона.

Един от основните материали, например, е бежуко, лоза, която може да се намери в джунглата, използвана от векове от местното население. При създаване на пространствата уважението към природата е било водещо. Те например са повдигнати на пилони, за да могат животните да преминават под тях.

Подът не е равен, а следва естествената форма на земята; стените и таванът не са прави, което приканва посетителите да наблюдават пространството в неговата цялост, от най-ниската до най-високата точка, без да пропускат нито един детайл.

Амбициозната идея е на Едуардо Нейра, по- известен като Roth – режисьор, художник, предприемач и филантроп, основател на Azulik- марка, която разработва инициативи в областта на хотелиерството, архитектурата, устойчивостта, гастрономията, изкуството, модата, лукса, дизайна, креативността и иновациите в Южна Америка.

В продължение на повече от 20 години той създава устойчив диалог между общностите за насърчаване на тяхното развитие, за запазването на местната култура и възстановяване на занаятите, знанията и ценностите от миналото.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара