Кюнефе е един от любимите турски десерти. За приготвянето на тази рецепта в Турция се използват специални чинии, но и обикновени метални чинии вършат работа. Освен моцарела, може да използвате обезсолен кашкавал или извара.

Десертът е характерен е за страните от Левантийския регион – Турция, Ливан, Палестина, Йордания, Сирия, Израел и северен Египет, но е познат и в Гърция. Произношението „кюнефе“ е обичайно за Турция, а под това название е среща и в някои краища на България.

Продукти за 4 порции

450 г захар

350 мл вода

3 с.л. лимонов сок

400 г суров кадаиф

400 г сирене моцарела

200 г краве масло

сметанов сладолед

счукан шамфъстък за поръсване (не е задължителен)

Приготвяне

Захарта и водата се кипват, докато станат на сироп. Прибавя се лимоновият сок и съдът се сваля от огъня. Оставя се да изстине.

Кадаифът се разделя на нишки, а сиренето се накъсва.

Маслото се разтопява в малка тавичка, слага се половината кадаиф, натиска се, разпределя се сиренето и се покрива с останалия кадаиф. Отново се натиска.

Пече се около 30 минути на 170 градуса, докато стане златистокафяв.

Изважда се и се залива със студения сироп. Захлупва се за няколко минути и се слага топка сметанов сладолед и се поръсва със счукан шамфъстък. Десертът се сервира горещ, за да се точи сиренето.

Кюнефето на снимката ни сервираха в най-новото бижу на Бодрум, хотел Lujo, който отвори врати тази година. Emerald Travel е ексклузивен партньор на Lujo Bodrum A`la Carte All Inclusive в България. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара