Според статистиката всяка осма жена се разболява от рак на гърдата – и успехът на лечението зависи от това колко бързо е открита болестта.

Свикнали сме да мислим, че основният признак на заболяването е неоплазма, т.е. бучка в гърдата – и поради това често пренебрегваме други ранни симптоми. Междувременно вниманието към тях може да спаси не само здравето, но и живота ни.

Обърнете внимание на тези симптоми на рак на гърдата, които жените пропускат най-често – и не забравяйте да се консултирате с лекар, ако забележите някой от тях.

Кашлица

Кашлица, която не е свързана с простуда или грип, или която не иска да спре, въпреки факта, че отдавна сте излекувани от сезонните заболявания, може да бъде симптом на рак. Понякога туморът може да окаже натиск върху белите дробове и да предизвиква кашлица. В други, по-сериозни случаи, кашлицата може е причинена от метастази: във всеки случай кашлицата с неизвестен произход е достатъчно добра причина да посетите лекар.

Чревни проблеми

Запек или диария, които се появяват без видима причина и продължават достатъчно дълго, могат да бъдат симптом на рак на гърдата. Ако имате проблем, а гастроентерологът не вижда причина за него, проверете гърдите си – може би това ще ви спаси живота.

Възпалени лимфни възли

Възпаление на лимфните възли в подмишницата или  неоплазма там е причина да отидете на преглед с ехограф и мамолог.  Факт е, че тъканите, които съставляват нашите гърди, се простират до подмишниците, и туморът може да се локализира там. Ако забележите някакви неоплазми в тази област, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Сърбеж

Продължителният сърбеж, особено в областта на зърната, може да бъде сигнал, че излишък от течност се натрупва в областта на гърдите: понякога се причинява от образуването на нови кръвоносни съдове, които хранят тумора. Не забравяйте да се консултирате с лекар.

Болка в гърба

Постоянната болка в гърба, която не изчезва, въпреки почивката, масажирането и разтягането може да бъде симптом на рак на гърдата. Факт е, че туморът може да окаже натиск върху нервите и връзките, причинявайки болка. Ако гърбът ви непрекъснато боли, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара