Безкрайният живот е тема, която  не престава да вълнува хората от хилядолетия насам. Днес все още тайната на безсмъртието не е открита. Добрата новина обаче е, че продължителността на човешкия живот нараства.

Ако се чудите къде хора живеят най-дълго, ще ви издадем, че Япония е една от страните, чието население се класира на челните позиции в класациите за дълголетие днес. Статистиката сочи, че средната продължителност на живота на японските жени достига 87 години, а при мъжете 81.

Интересно е обаче, че само до преди 30 години, Империята на изгряващото слънце дори не е била в топ 100 на страните по този критерий. Не случайно, този феномен привлича интереса на много учени и изследователи, които търсят причините. Макар да не са постигнали единодушно съгласие на какво се дължи това,  теориите им намират някои пресечни точки.

Японската диета и тайната на дълголетието

Японската кухня е важна част от богатството на азиатската кухня. Освен че може да се похвали с много интересни ястия, които e дала на света (като суши, например), може би именно тя стои в основата на японското дълголетие.

Смята се, че именно диета е един от най-важните фактори, на които се дължи високата продължителност на живота на японската нация. Тя е разнообразна, балансирана и включа храни, богати на полезни хранителни вещества и минерали.

Японците ядат средно почти наполовина повече месо от канадците, но два пъти повече риба и морски дарове. Тази значителна разлика се изразява в намален хранителен прием на наситени мастни киселини.  Хранителният прием на омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата и морските дарове, е свързан с намален риск от исхемична болест на сърцето. Също така подпомагат когнитивните функции на мозъка, а според някои изследвания намаляват риска от развитие на депресия.

Освен риба и морски дарове, японската диета ежедневно включва и много зърнени култури и  зеленчуци, богати на витамини, както и непреработени храни, които в голяма степен запазват полезните вещества.

Храната е основното гориво на нашия организъм, затова не бива да подценяваме ефекта ѝ върху нашето здраве и дълъг живот. За да се храните здравословно обаче, не е нужно да се преместите в Япония. Може просто да пробвате да включите повече здравословни ястия в менюто  ви – открийте рецептите в Kaufland!

Японският начин на живот

Разбира се, освен начина на хранене, друг важен фактор е начина на живот. Японската държава полога значителни грижи, за да промотира активния начин на живот и здравословното хранене сред своите жители.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара