Излезе „Пасиансът на архангелите“ (изд. Книгомания), новият роман на Мария Лалева, най-продавания български автор в последните три години.

„Пасиансът на архангелите“ разказва за семейство, въвлечено в поредица от конфликти, тайни, обрати, мистерии и суеверия. „Човешкият свят, разделен на черно и светло, ад и рай, лъжа и истина, его и душа се разкрива чрез история, наситена с предизвикателства и болка“, споделя Мария Лалева.

Главната героиня Юстина минава през множество изпитания, срещи и раздели, преди да създаде семейство и да осинови две момичета. Съдбата ѝ е отредила дарбата да разгадава стъпките на човека, редейки пасианс с тесте старинни странни карти, и да разкрива отклоненията на хората от предначертания план на душите им. Животът я сблъсква с рождената майка на двете ѝ осиновени дъщери, на която тя разкрива тайните си, преди да умре. Конфликтът между двете сестри, оплетени в любовен триъгълник, и съдбата на извънбрачното дете, родено от забранена любов, са в основата на тежки избори и сериозна вътрешна трансформация на останалите герои. Огромна роля в историята изиграва изхвърленото на улицата куче, което не просто спасява живота на един от главните герои, но и го провокира да открие истинските ценности в живота.

мария лалеваСнимки Никола Дечков, стил Стоян Апостолов

Името на Мария Лалева е известно в съвременната българска литература още с излизането на стихосбирките „Личен архив“ (2013) и „Не съм ви ближна“ (2016), които претърпяват няколко преиздания през годините. Но истинска популярност и любов от страна на многобройните почитатели й донася романът „Живот в скалите“. Макар да излиза през октомври 2018 г., само за три месеца се превръща в бестселър на годината според класацията на престижната верига книжарници „Хеликон“. До днес (150 седмици) „Живот в скалите“ е продаден в тираж над 120 000 екземпляра и продължава да е в класациите за най-продавани книги, като оглавява: Топ 100 на „Хеликон“ за най-продавана книга 2019, Топ 50 на „Хеликон“ за най-продаван български автор за 2019 и 2020 и най-продавана книга на десетилетието според класацията на „Хеликон“ и единствен български автор в топ 10.

мария лалева

Защо пишеш?

Не знам… Това е честният отговор на този въпрос. Като любов е. Не знаеш защо обичаш някого или нещо, но с цялото си същество знаеш, че обичаш. Същото е и с писането. То е вътре в теб и иска да се прояви, да има форма, да се напълни със смисъл, да си зададе ритъм, мелодия, да си нарисува лице. Да има живот – негов, личен… Пиша само когато съм „чула“ думите, „видяла“ съм картината“ и съм й доловила „музиката“. Ако нещо от тези неща липсва у мен, не пиша, защото ще липсва и в написаното. А тогава нито аз като автор ще съм цяла, нито написаното ще е цяло и завършено. Когато пишеш, най-важното е да знаеш кога да замълчиш и да не пишеш.

Как избираш героите?

Когато усетя, че могат да ме надскочат като автор, да излязат извън рамките, които човекът в мен неминуемо ще им зададе. Дали ще е реален прототип или съвършено измислен герой, важното е да почувствам, че с него можем да водим диалог, да се скараме, да се обичаме, да се нагрубим, да си простим, нещо да научим един от друг. Героите са като любимите хора в реалния живот – нужна е свобода на общуване помежду ви и огромно доверие. И най-вече много, много честност.

А сюжетите?

Сюжетите са рамката на картината, дължината не лентата, цветът върху четката. Сюжетът дава нюансите, ограниченията, тоналността, но човекът е центърът. Поне за мен е невъзможно да съществува друг център. Понякога се налага да влезеш грубо в сюжета, да го разпарцальосаш, да го свиеш, ако е нужно, да го обереш, но да е по мярката на героя, на образа. Героят си вика сюжета, не обратното. Поне при мен е така.

мария лалева

Как се променяш като писател?

Аз не се възприемам като писател. Променям се като всеки жив човек. Разширявам се, свивам се, пропадам, издигам се, спирам, сменям темпото, минавам от мажор в минор, от черно-бяло в цветно. И доколкото си позволявам да пиша, дотолкова промяна на човека в мен се проявява и в думите ми. Това му е най-хубавото на този свят – промяната.

Наблюдавайки живота около себе си, какво днес те вълнува?

Разделението. Сякаш живеем в едно сито, което съдбата неуморно и доста силно люлее без намек за пауза и нямаме никакво време за осмисляне – хора и неща пропадат и изчезват от реалността ни, разкриват се и се приближават други хора и неща, които досега не си забелязвал. Вярвам, че на енергийно, духовно ниво наистина живеем в разделно време. И нашата задача сега е да не се вкопчваме в нещата, които Вселената отделя от нас, за да не ни завлекат през дупките на ситото. В „Пасиансът на архангелите“ съм написала: „Вселената те познава по-добре от теб самия.“ и навярно по-добре от теб знае какво и кого да премахне от пътя ти, с кого да те срещне, къде да те отведе, за да изпълниш мисията на душата си. Живеем във времена на раздели. Обикновено на раздяла най-ярко изгряват истините, най-безпощадно падат маските и най-необратимо свършват илюзиите. И в това има огромна доза свобода и красота.

Играеш ли карти?

Лукановата и Виденовата зима ме свариха студентка в сесии. Режим на ток, купонна система и други „екстри“ на прехода. На свещи доста карти играехме, докато чакаме токът да дойде, за да четем за изпит. Тъмно-романтично и хазартно се очертава в спомените ми началото на безкрайния преход към „светлото“ бъдеще.

Как ти хрумна структурата на новия ти роман?

Отзад-напред. Първо започнах да пиша „Песове“ – роман за кучешкия поглед към човешкия живот. После се появиха няколко съвсем истински истории, които ме плениха и вплетох написаното до този момент с историите на Юстина, игуменката и двете дъщери. Цялата тази сага се разлисти като пролетно дърво и „старите“ образи си търсеха техния човек измежду новите. Аз само ги следях и разказвах. Появиха се неочаквани за мен герои, които си искаха мястото – черната врачка Босила е такъв образ. Тя толкова много искаше да си тръгне от тази земя опростена и светла, че не ми остави друг избор, освен да й дам като автор това право. Героите си следваха пътя, а романът – тях.

При скалите все още намираш своето вдъхновение, защо?

Защото все още ги чувам. И защото те са единственият храм, който аз познавам.

Кога един писател има необходимост да се включи в обществените движения?

Не правя разлика между писател и човек, гражданин, в контекста на този въпрос. В обществено движение или в политическия живот човек би трябвало да се включва, когато осъзнае и усети, че е достигнал до ред, яснота и хармония, до равновесие, справедливост и честност вътре в себе си, че да отдаде тези неща и извън себе си в името на съграждането на общ ред и правила, които да почиват на баланс, истина и хармония. Мисля, че не само у нас, а и по света, локомотивът, който тегли вагоните с мераклии към обществена дейност и политика, е претъпкан с его, липса на вътрешна яснота и равновесие, измамната илюзия за превъзходство над останалите поради ерудиция и образование, алчност. Светът има нужда от духовност и опростяване, от любов и усещане за единение. Не виждам в абсолютно нито един кандидат за политически пост у нас подобни стремежи и качества. Усещането ми е за сюжет в психиатрията с криминално-задкулисни елементи и прекалено отворен и неясен финал.

мария лалева

Ти си човек с остро чувство за справедливост, какво те гневи днес?

Няма да се уморя да повтарям, че гневът е черна територия, че в гнева има твърде малко истина и абсолютно никаква любов. Поради тези причини бягам от емоциите, свързани с гняв, защото те са токсични и отравят първо този, който им се поддаде. Човешко е да се бунтуваш, да разбиваш стените на затвора, да воюваш за справедливост и истина, но нека първо го направим тихо вътре в себе си и да се победим собствените си ограничения и предразсъдъци, собствените си страхове и високо самомнение, собствените си кусури. След това гневът навън ще се трансформира в спокоен диалог за пътя, не в гняв, който ще руши безогледно. Липсата на вътрешен диалог е голямата причини за гневния ни крясък към света извън нас.

В какво намираш спокойствие?

Първо в себе си. И се научих да си помагам сама, когато усетя, че махалото на емоциите ми се е залюляло в крайности. Самотата е балсам за душата и ума. Хората се страхуват от нея, но аз вярвам, че единственият път към себеосъзнаване и лечение, към равновесие, е самотата. И тишината, която тя дава, за да чуеш себе си. Другите хора, па било то и най-обичаните, и шумът на света ги имаш всекидневно и в унищожителни дози. Безмилостно унищожителни.

С какво новия ти роман “Пасиансът на архангелите” ще бъде провокативен за читателите?

С това, че Мария Лалева, която написа „Живот в скалите“, е много по-различна от Мария Лалева, която написа „Пасиансът на архангелите“. Новият роман е по-меката, по-кадифената книга. Поне за мен. Раната пишеше „Живот в скалите“, а смирението и любовта – „Пасиансът на архангелите“.

Кога един писател замлъква?

Когато не усеща с всяка клетка на тялото, разума и душата си  истината в думите си. Тогава е длъжен да мълчи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара