Лененото семе е чудодейният лек против акне. 

Една от причините е богатото съдържание на омега-3 мастни киселини – именно те намаляват възпалителните реакции в тялото и кожата. В състава на малките кафяви семенца влиза и спецът по хормонален баланс – лигнанът. Неговата основна функция се изразява във възпрепятстване действието на ензими, които преработват тестостерона в по-активната му форма. С други думи, помага да се балансира продукцията на андрогени, които в прекомерни количества, могат да причинят акне.

За да се усвои от организма лененото семе трябва да бъде счукано

И не на последно място, мастните киселини подсилват мембраните на клетките, изграждащи кожата и по този начин хидратират най-вътрешния пласт на кожата. Това прави кожата по-малко податлива на хормонална нестабилност и по-устойчива на инфекции.

Лененото семе се грижи за женското здраве.

Ежедневната консумация спомага хормоналния баланс и плодовитост и овулация. Те намаляват топлите вълни по време на менопаузата с до 60%. В допълнение, честият прием възпрепятства образуването на кисти и фиброзни тумори, регулира предменстроалния синдром и честотата на месечния цикъл.

Облекчава спазмите, които са причина за болките по време на цикъл.

Намаляването процесите на възпаление в тялото са друга основна функция на лененото семе. Те могат да помогнат при контролиране на възпалителни болести като астма, остеоартроза, ревматоиден артрит, остеопороза, мигрена и главоболие. Това се дължи на високото съдържания на омега-3 мастните киселини, които тялото преобразува в prostiglandins – естествени начин, по който организма се справя с болката и възпалението.

За здраво сърце и предотвратяване на рак – отново ленено семе. Омега-3 мазнините се използват за да се произвеждат вещества, намаляващи образуването на кръвни съсиреци, което от своя страна

снижава риска от сърдечен удар

или пристъп, особено при хора с атеросклероза. Омега-3 спомагат за образуването на гъвкави клетъчни мембрани – те са важни за абсорбирането на глюкоза и реагират на инсулин. Мастните киселини предпазват клетките на дебелото черво от канцерогенни токсини и свободни радикали, което води до намаляване риска от заболяване от рак на дебелото черво.

Лененото семе намалява нивата на холестерола и поддържа костите здрави.

Съществуват два вида ленено семе – златнo и кафявo.

Като цяло те не се различават по своите вкусови и хранителни качества.

Шейк с ленено семе и банани. Време на приготвяне -няколко минути.

Препоръчително е дневният прием на ленено семе да е 2 супени лъжици, най-добре смлени на ситно на брашно, за да могат да се приемат и преработят най-пълноценно от тялото. Разбира се, може да ги консумирате и в естествената си форма, но тогава дъвчете сериозно или ги прибавете като част от вашият сутрешен шейк или смути.

Забележка: 

От това, което сме чели по книги и интернет най-много се препоръчва да се консумира ленено семе, което да е смляномалко преди консумация и най-добре де е с чист произход (еко,био). Някои хора препоръчват употребата на ленено семе под формата на олио, но за него сме чели че се окислява бързо, за това трябва да се съхранява в хладилник и да се консумира по-бързо. На пазара има и някои видове ленено олио с нещо като защита против окисляване, което не знаем какво значи, но сигурно е хубаво.

В магазини  Зоя.бгима немско, кафяво ленено семе Green. Ето как изглежда.

Статията е на Стефани Грийн – американско момиче, което се бори за чиста козметика и преведена от Бебс Зоя.бгОще вкусни и здравословни рецепти можете да видите в Кукуряк.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара