Искате ли да се разминете с болното гърло, кашлицата, хремата и общата отпадналост, изходът е един – подкрепа за имунитета. Заболяванията се присламчват към отслабналата защитна система. И заобикалят тези, чийто имунитет работи на пълни обороти. Поддържайте го на максимална мощност с ето тази класация на седемте най-лесни, но и най-ефективни начина за укрепването му.

  • 1. Правилно хранене

Времето не е подходящо за диети. Дори и хората с малко подвижен начин на живот не бива да намаляват денонощното си потребление на хранителни продукти под 2000 ккал. Иначе съпротивителните сили на организма бързо отслабват. Храненето трябва да бъде и балансирано – имунитетът има нужда и от мазнини и въглехидрати, но най-вече от белтъчини

  • 2. Акцентирайте върху белтъчините

Устойчивостта на организма към заболявания се осигурява от имуноглобулините (антителата). По своя строеж те всъщност са белтъчини и за техния синтез е необходим пълен набор от аминокиселини (в достатъчно количество!). При дефицит на аминокиселини лимфоцитите – имунните клетки, които синтезират имуноглобулини, просто не са в състояние да ги произведат в нормален вид и достатъчно количество.

  • 3. Не отрязвайте мазнините 

За формирането на имунитета са необходими и мазнини. Затова не бива да се изключват напълно от дневното меню яйцата и месото. Медиците не препоръчват през зимата да се спазват диети, изключващи мазнините: те са допустими само през лятото, и то не за дълго. През студените месеци организмът има нужда и от въглехидрати – и бързи (захар), и бавни (картофи, брашно), и баластни (целулоза и влакнини), за нормално храносмилане. Въглехидратите, както мазнините и белтъчините, са нужни за синтеза на нови клетки и присъстват във всички биологични течности: кръв. лимфа, урина, междуклетъчни течности.

  • 4. Но не преяждайте

Лекарите напомнят: прекаляването с белтъчините затруднява усвояването им и извеждането на отпадъчните продукти на метаболизма, претоварва стомашно-чревния тракт и бъбреците. Излишъкът на мазнини потиска имунитета, а злоупотребата с въглехидрати е пряк път към затлъстяване, което е още по-голям враг на имунитета. Изводът е: спазвайте мярка във всичко, в това число и в храненето!

  • 5. Запознайте се с добрите бактерии

Повечето медици препоръчват препаратите за нормализиране на чревната флора като важна мярка за поддържането на отбраната на организма. В повечето случаи проблемите с имунната система винаги са придружени от дисбактериоза. Човешкият организъм и неговата нормална микрофлора а единна екосистема. Имайте предвид обаче, че подборът на конкретния препарат трябва да се консултира с лекар.

  • 6. Изхвърляйте боклука

В средата на седмицата – парна баня, в събота или неделя – разтоварващ ден, е надеждна формула за отлично здраве. Така помагате на организма да се освободи от натрупаните токсини, които пречат на имунитета винаги да е в бойна готовност.

  • 7. Не забравяйте за витамините

Чаша фреш от портокал, грейпфрут и лимон с лъжица мед всеки ден е достатъчна да ви набави витамините, помощници на имунитета през този сезон.

Добавете и курс с антиоксидантен комплекс, който съдържа витамините А. Е и С, а също и селен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара