Готови ли сте да обиколите Турция на велосипед? От Средиземно до Егейско море по следите на древни цивилизации, разглеждайте докато въртите педалите около красиви заливи, където зеленото и синьото се преплитат на фона на природата и плувате до насита в чистите води на необятните синини.

Не забравяйте да подсладите пътуването си с вкусове на турската кухня, докато въртите педалите по уникални маршрути с велосипеда си в Турция това лято.

Турция е домакин на зони за къмпинг и глемпинг, подходящи хотели за велосипедисти и любителите на спорта, както и места за настаняване и хостели от различни мащаби с национални и международни екомаркировки. Сертификатът „Съоръжение за настаняване, подходящо за велосипеди“, който Турция е приложила за насърчаване на велосипедния и устойчивия туризъм, се присъжда на хотели, които отговарят на различни критерии, като осигуряване на паркинг за велосипеди, наемане на персонал, запознат с местните велосипедни маршрути, осигуряване на почистване на велосипеди и място за ремонт.

ЕвроВело: съчетайте история и природа

Турция е заобиколена от маршрути, специално създадени за тези, които искат да опознаят страната на педали. С градовете Измир, Одрин и Къркларели, Турция участва в ЕвроВело (Европейска мрежа от велосипедни маршрути), която свързва целия европейски континент и съчетава 17 различни маршрута за колоездене на дълги разстояния. Докато опознавате четирите краища на страната с колело, можете да предприемете незабравимо пътешествие съчетало история и природа, като следвате ЕвроВело 13 – Пътеката на Желязната завеса или ЕвроВело 8 – Средиземноморския маршрут.

Велосипедният маршрут ЕвроВело 13 навлиза в Турция през Одрин. Той предлага великолепни гледки на велосипедистите сред слънчогледови полета. Етапът на ЕвроВело 8 от маршрута, който влиза в Турция от пристанището Дикили в Измир, минава през древния град Пергамон, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО; резервата за птици в Измир, Каршъяка, Алсанджак, Сеферихисар, Съаджък, Урла и Алачатъ съответно. Минавайки през тези красиви места, маршрута завършва в древния град Ефес, който също е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Да живееш като местен в Турската Егея

Времето, което прекарвате в егейското крайбрежие на Турция, известно с великолепните си плажове, тюркоазени води и села напомнящи на пощенска картичка, ще бъде сред най-необикновените ви преживявания във времето. Ефес и Пергам, древни градове в Турция, които са в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, са по маршрута на ЕвроВело 8, както и градове, категоризирани под наслов „Cittaslow“( Международна мрежа от градове, с повишено качество на живот). Такива градове в Турция са Фоча, Сеферхисар, Йенипазар и разбира се едни от най-красивите заливи. Освен това тази уникална географска територия е и истински гастрономически рай. Тук се намират много видове маслини, смокини, билки, грозде, уникални турски вина и изключително вкусна и здравословна кухня, базирана на зехтин.

Под слънцето на турската Ривиера

Когато пътищата ви отведат до турската Ривиера, ще се сблъскате с величествените планини Тавър и древните градове, скрити в горите на средиземноморския бряг. Хиляди години преди вас, останки от цивилизациите, чиито домакини са били тези земи, които ще озаряват деня ви. Например, древният град Олимпос скрит сред горите, ще ви очарова. Наситено синьо, копринени пясъци, древни градове, каньони и изящни пътища, обгърнати от зеленина, ви очакват на това пътуване. Палаткови лагери, бунгала или удобни хотели ще бъдат до вас винаги, когато пожелаете да спрете и да си починете.

Пътешествие мечта: Към приказните комини

Наподобяваща вълшебна земя с нейните приказни комини, Кападокия е изключителен маршрут за разглеждане на велосипед. Докато опознавате тази уникална географска ширина на велосипеда си, ще срещнете древни църкви, подземни градове и уникални природни образувания. Докато се разхождате из тези обширни земи на велосипед, не забравяйте да се отбиете до подземните градове на стотици метри под земята, да отседнете в скални хотел и да опитате местните вината, произвеждани в региона от хилядолетия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара