В първите дни на юни по Линда Маккензи-Петкова пуска на пазара първата си готварска книга с рецепти, подходящи за хора с хранителни алергии и здравословен начин на хранене. Помним лъчезарната русокоса канадка от шестия сезон на състезанието „Master Chef“ по bTV, която спечели златна престилка със здравословна торта „Гараш“.

Книгата „Кулинарният свят на Линда“ излиза в две издания – на български и английски език, с логото на издателство Книгомания и с впечатляващия дизйан на Тодор Манолов. Фотограф на корицата е Костадин Кръстев-Коко, а в изданията са използвани снимки на Любомир Асенов, Виктор Попов, Слав и Хубен. Преводът на българското издание е дело на Людмила Слокоски.

Ето какво казва Линда Петкова:

„В тази книга ще откриете не само безглутенови, без захар и веган рецепти, а и предложения за хора с хранителни алергии. Тук споделям свои ястия, които обичам и приготвям често. С личния си опит ви показвам как да мислите извън рецептата и как да съчетавате съставките, за да получите здравословно блюдо с превъзходен вкус.

Представям ви традиционни семейни ястия, има и кулинарни изкушения за празници. Всички те са любими на семейството ми и са приготвяни по различни поводи. Това е нашата история, разказана от мястото, което всички у дома обичаме – кухнята.

Надявам се да намерите нещо ново, което да ви вдъхнови, и да изградите свой кулинарен свят.

Моят съвет е да не се страхувате да експериментирате!“

В „Кулинарният свят на Линда“ са включени 70 рецепти, обособени в раздели „Закуска по всяко време“, „Салати“, „Супи“, „Сандвичи“, „Предястия/дипове“, „Основни ястия“. В книгата ще откриете не само безглутенови, без захар и веган рецепти, а и предложения за хора с хранителни алергии.

Линда Маккензи-Петкова е създател и двигател на столичната сладкарница „Амели“. Своето кулинарно пътешествие тя започва от остров Ванкувър с рецептите на семейството си, чиито корени са от Нова Скотия, Онтарио и Германия, преминава през Брюксел, Торонто, Бостън и завършва в България. За радост на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и на съпруга си Кирил, винаги успява да ги изненада с прекрасна и здравословна храна.

„Нека се върнем малко назад към времето, когато започнах да се вълнувам и интересувам от приготвянето на храна. Преместихме се в Брюксел от Канада през 2001 година, когато аз и съпругът ми Кирил бяхме млади родители, с едногодишната ни дъщеря Ванеса. Преди това не бях пазарувала никъде другаде освен в канадски магазини за хранителни стоки. Едно от любимите ми открития беше Неделният сутрешен пазар на Гaр дю миди (Gare du midi) –

прясна фермерска продукция,

месо, риба, сирена, дори цветя на огромни букети!“ С тези думи започва вълнуващото и вкусно кулинарно приключение на Линда Петкова, която разкрива вдъхновенията и любимите си рецепти на страницата на една книга, която е, колкото вкусна селекция от рецепти, събрани в различните периоди от живота й, така и отворена врата към личния й живот.

От семейството в Канада и майка й Маргарет, на която е посветена книгата и която е основната причина у Линда да се оформи този интерес не само към храната, а към споделените с фамилията празници, до предизвикателните години, в които като младата майка придружава съпруга си Кирил по време на специализациите му в чужбина, и остава сама дълго време, което запълва с открития от

местните пазари и храни.

„Спомням си едно пътуване до Антверпен през една студена мартенска неделя. Бяхме отишли на разходка с приятели – решение в последната минута,а нямах никаква приготвена храна освен един шоколадов пай.  Взех го с нас, и когато го измъкнах изпод количката на Ванеса, и го разделих с нашите изгладнели приятели в този мразовит ден, той се превърна в най-вкусният шоколадов пай, който си спомням и до днес.“

С един безценен съвет,

даден й от майка Маргарет – да не се страхува да експериментира, Линда започва своя български период през 2007, когато се ражда и втората й дъщеря Ема. Трябва да стартира всичко отначало – създаването и обгрижването на дом, грижите за децата и новата атмосфера в родината на съпруга й Кирил. В същото време открива, че страда от същата глутенова непоносимост, с която почти през целия си живот живее и майка й. От нея наследява вкусни рецепти без брашно, които по никакъв начин не развалят удоволствието от храненето. След няколко години откриват изненадващо, че дъщеря им Ема е с диабет и това променя хранителните навици на цялото семейство.

Линда притежава рядката дарба

да прави всичко с лекота и въпреки предизвикателствата от здравен характер, които й сервира съдбата – тя отговаря с вкусни рецепти и с идея да отвори врати на място, откъдето могат да се купят различни вкусотии, съобразени със здравословните проблеми на клиентите й. Така се появява сладкарничката й „Амели“ през април 2018 г., където Линда и екипът й предлагат здравословна храна.

Случайно подхвърлено от приятели предизвикателство я отвежда в телевизионния формат “MasterChef”. Печели златната престилка в раздел торти, но отпада от състезанието заради ръчно приготвена паста, защото от години не работи с бяло брашно. Това се оказва добър обрат на съдбата, защото й се налага пътуване до Канада, което би осуетило евентуалното продължение на участието й в кулинарния формат.

През годините добавя нови и нови рецепти към своя бележник, в който пази

завещани и изпитани от майка й ястия,

такива, които е научила в Белгия, САЩ, Канада и България, разбира се. Докато пътува със съпруга си във времето, в което той бе министър-председател на България се среща с много хора, които започват да й задават въпрос: „А кога ще се появи вашата книга с речепти?“. Така отново случайността намества пръста си в решението й да се осмели да събере любимите си рецепти в една книга.

„Тази книга е семейна – нашите рецепти и история!“,

казва Линда и типично в неин стил отваря вратите на дома и на кухнята си широко за хората, които имат интерес към здравословната кухня или пък за онези, които търсят кулинарни експерименти. В книгата има и от двете, а най-силно се усеща присъствието на семейството като център на всички кулинарни, географски и лични приключения.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара