Снимки Shutterstock

Тя е артистът, който с лекота и на пръв поглед от нищото пренаписа историята и правилата на музикалния бизнес. Във времена, когато шоубизнесът се изхранва основно от (артистични) провокации – сексуални, морални, визуални – Адел успя да стане най-продаваният музикант, благодарение само на безспорния си талант като изпълнител и автор на музика.

Адел е семпла в сценичното си поведение, като в същото време прави едни от най-емоционалните живи изпълнения единствено с гласа си и пианото на сцената. Никакви фойерверки, акробати, фанфари. Елегантна, изтънчена, дълбока и докосваща. Всяка изпята дума Адел превръща в чувства, такива каквито всички познаваме и сме изпитвали в даден момент от живота ни. Тя няма нищо общо с наложените популярни изпълнители като Мадона, Кейти Пери, Бионсе.

Това, което особено я отличава от поп модела, е нейният нетрадиционен за музикалния бизнес размер. Тя е момиче като всички нас – с видими и невидими недостатъци, от които не се срамува изобщо. Носи си ги гордо и това я прави толкова уникална. Всеки успява да разпознае себе си в Адел, по-скоро в музиката и текстовете й.

Няколко пъти е била обект на критика заради физическите си „недостатъци“. Когато Карл Лагерфелд казва, че тя е „малко прекалено дебела“, тя му отговаря уверено, че никога не е искала и не се стреми да прилича на момичетата от списанията и че е горда, че е представител на обикновените/истинските момичета.

Момичето на мама

Родителите на Адел се разделят, когато тя е на две години и майка й я отглежда сама. Адел често се мести, защото майка й сменя работата си много пъти. Районът, където живеят, е с най-висок процент безработица в цяла Англия. Но момичето възприема това като много добър житейски опит, никога не си е мислела, че е гадно да смениш 10 училища, и споделя, че майка й винаги е превръщала всяко местене в забавление. Двете и до днес са най-добри приятелки. Майка й е тази, която я запознава с творчеството на Mary J. Blidge, Laurin Hill и Alicia Keys, а Адел открива най-голямото си вдъхновение в плоча, купена в секцията с преоценени албуми в музикален магазин – албум на Ета Джеймс. Казва, че това е първият глас, който истински чула и спряла на секундата да се занимава с това, което вършела. Просто седнала и слушала гласа на голямата Ета.

Музиката я привлича още от много малка и сама започва да пее на 4. Признава, че първоначално са я вдъхновявали Spice Girls и често ги е имитирала пред семейни гости на вечеря. На 14 вече успява да впечатли достатъчно комисията на лондонското BRIT School – държавно училище за артисти, където са учили Ейми Уайнхаус, Леона Луис, а Адел го описва така: „Все едно бях в постановка, деца правеха пируети в коридорите, други се разпяваха, трети репетираха театрални монолози“.

Нейни съученици разказват, че като ученичка изпълнителката никога не е изглеждала заинтересована от музикалния бизнес. Нейният настоящ китарист, Бен Томас, казва, че някои от децата в тяхното училище са се напъвали доста сериозно, за да бъдат забелязани, но Адел изпъквала без допълнителни усилия, само с таланта си и оставяла аудиторията безмълвна след всяко свое изпълнение.

Изобщо не била ученик за пример и на няколко пъти била на крачка от изключване. Причината не била в поведението или оценките й. Тя съвсем откровено разказва как се успивала всеки ден и отивала с четири часа закъснение на училище. Успала се дори за ученически фестивал, на който била избрана да представя нейното училище. „Събудих се и сърцето ми щеше да експлодира, когато разбрах, че съм закъсняла. Щяха да ме изключат заради това. Но сега винаги съм точна. Ако закъснея, то е по вина на някой друг.“

Пътят на славата

Приятел на Адел пуска три песни от нейн демозапис в MySpace, преди тя да завърши училище. Демоматериалът става доста популярен в социалната мрежа и много бързо Адел получава няколко предложения за договор от различни продуцентски компании. Адел не отговаря на нито едно предложение, защото единствената продуцентска компания, която познава дотогава, е “Вирджиния Рекърдс” и решава, че офертите са майтап от някой извратеняк. Накрая по настояване на майка си все пак отговаря на един от мейлите. Тя отива с приятел на срещата и след като установява, че XL наистина са продуцентска компания, подписва договор с тях през 2006 г. Преди това никога не е вярвала, че може да бъде професионален музикант, защото не мислела, че такива неща се случват на обикновени хора.

Година по-късно тя издава първия си сингъл Hometown Glory. Следва го дебютният й албум 19. Той е приет много добре във Великобрита-ния и бързо стига до номер едно в класациите на Острова. В Щатите обаче е приет относително слабо и заема едва 56-о място в класации-те. За известно време продажбите замират, след като Адел отказва планираното американско турне. Отказва го заради тогавашното й гадже и по-скоро заради това, че искала да бъде с него, вместо да ходи на турне.

Певицата споделя: „Тогава пиех адски много и в общи линии на това се крепеше връзката ми с това момче. Не можех да си представя да не съм до него и заради това си казах: ОК. Просто ще отменя това нещо… Не мога да повярвам, че съм го направила… Било е толкова неблагодарно от моя страна“. С това изглежда, че Адел слага край на възможността да дебютира в САЩ. Докато не се появява като музикален гост в шоуто Saturday Night Live, поканена да изпълни втория си сингъл от албума 19 – Chasing Pavements.

По стечение на обстоятелствата Щатите са в разгара на предизборна кампания за президент. Вечерта, в която Адел участва в шоуто, основен гост е Сара Пейлин. „Седях в гримьорната, оправяха ми грима и си мислех, че ако се представя добре, това ще бъде един от „онези моменти“ в кариерата.“ Заради участието на кандидата за вицепрезидент предаването достига рекорден рейтинг за последните 14 години от 17 милиона зрители. Преди предаването албумът 19 е на 40-о място в класацията на iTunes, на следващата сутрин вече е на 8-о място. Когато Адел слиза от самолета обратно в Англия, разбира, че вече е Номер Едно.

Love Story

Скоро след това Адел среща мъжа, който става вдъхновението й за следващия албум, който тя ще озаглави 21. Той е 10 години по-възрастен от нея и покрай него тя се увлича по пътешествия, научна фантастика и писане на поеми. „Той ме направи възрастен. Той ме заведе на пътя, по който вървя в момента – казва Адел. – По-голямата част от живота ми беше отдадена на кариерата, но имах този малък страничен проект, който бяхме Ние. И се почувствах наистина нормална отново, а точно от това имах нужда. Защото започвах леко да изперквам – ставах малко лудичка.“

Те живеят заедно почти година в нейния апартамент в Лондон, преди нещата да започнат да се влошават. „Просто спря да е забавно – казва изпълнителката. – Той беше артистичен, но не романтичен. Никога не ме е водил в Италия. Аз го заведох в Италия. Резервирах всичко и го заведох в Милано.“

Към края на връзката им започват да се карат просто докато пият чай или заради това, че нейната запалка не работи. Нейните приятели никак не го харесват и истински се радват, когато той си тръгва. „Приятелите ми, колегите ми, никой не го харесваше, защото аз се държах различно, когато бях с него.“

На сутринта, след като всичко между тях официално приключва, тя е в студиото си, подсмърча и създава Rolling in the Deep. Нейният продуцент си спомня, че тя е била доста емоционална и открита за това, през което преминавала. По средата на студийните записи на новия албум Адел разбира, че мъжът се е сгодил и е напълно съкрушена.

На върха

Певицата издава 21 през 2011 година и този албум достига до 1-о мяс-то в класациите за албуми в 26 държави, включително Великобритания и САЩ.

Емоционалното изпълнение на Someone Like You по време на церемонията на музикалните награди BRIT изстрелва песента до 1-о място в класациите. С двата си сингъла – Someone Like You и Rolling in the Deep – Адел разбива всички възможни рекорди в класациите на музикалния бизнес и се превръща в най-продавания артист за XXI век. Тя е първият артист, който продава 3 милиона копия във Великобритания само за една календарна година.

Предстои поредица от концерти и турне. А Адел страда от много силна сценична треска, която отминава чак след края на всяко едно изпълнение или шоу. В мазето, което е гримьорна на берлински клуб, Адел седи, облечена с черно поло, гали дакела си, пие кафе и пуши цигара след цигара. Има пореден пристъп на сценична треска. Тя споделя, че за да преодолее стреса, разказва вицове, шегува се с колегите или просто говори много глупости.

Веднъж знаела, че ще се запознае с Бионсей. Щяла да експлодира от нерви. А когато Бионсей дошла, казала: „Ти си великолепна! Когато те слушам, се чувствам така, сякаш слушам Господ!”. Реакцията на Адел е: „Можете ли да повярвате, че тя каза това?“.

През 2011-а Адел отказва няколко участия заради проблеми с гласните струни. Лекарите я предупреждават, че има реална опасност да повреди гласа си, ако не си почине. След това се налага да претърпи и много сериозна операция. Следващото й изпълнение на живо е на наградите Grammy през 2012 година, когато тя печели призове във всичките 6 категории, в които е номинирана.

Щастливи дни

Единственото нещо, за което Адел не се притеснява, са нейните килограми. Тя признава, че не тренира и не спазва диети. „Моят живот е пълен с драма и нямам време да се тревожа за нещо толкова незначително като това как изглеждам. Не обичам да ходя на фитнес. Обичам да ям хубава храна и да пия хубаво вино. Дори да имах наистина чудесна фигура, не мисля, че щях да си показвам изобщо циците и задника. Аз не правя музика за очите, правя музика за ушите.“

Веднъж по време на интервю Адел се шегува след шоуто какво ли ще се случи, ако някой ден се окаже щастливо влюбена. „Няма да има музика. Феновете ми ще крещят: „Скъпа, разведи се!“.

И както хората казват, внимавай какво си пожелаваш. Адел среща Симон Конецки – председател на благотворителната организация Drop4Drop, който се занимава с каузата за осигуряване на достъп до чиста вода навсякъде по света. Скоро певицата публикува официално съобщение до феновете си в Twitter: “Щастлива съм да ви съобщя, че със Симон очакваме първото си дете. Искам да чуете новината директно от мен, очевидно е, че сме на луната от щастие, но уважавайте личното ни пространство в този безценен момент”. Няколко месеца по-късно се ражда синът им Анджело.

В момента Адел отглежда детето си и поне официално няма информация дали и кога ще завърши обещания трети албум, дали ще има нови концерти и изобщо как планира да продължи кариерата си. Постоянно се появяват слухове с различна степен на достоверност, че през септември или октомври тази година чудото на поп музиката за XXI век ще се върне на сцената и до края на годината ще е готов третият й албум. Всички очакват бляскаво завръщане. По непотвърдена информация текстовете в него са вдъхновени от Симон, но нямат общо със сърцераздирателната тъга от албума 21, защото „той никога няма да разбие сърцето ми“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара