Осветлението е от основно значение за всяко интериорно помещение. Това важи с пълна сила и за всекидневната, тъй като прекарваме повечето си време у дома именно там.

Разгледайте 14 различни дизайнерски идеи за осветление във всекидневната, които ще ви дадат насоки как да проектирате интериорното осветление в собствения си дом.

1. Комбинирана светлина във всекидневната

Осигуряването на няколко източника на светлина (в комплект или като отделни съчетаващи се акценти) във всекидневната създава чувство за комфорт и простор. Лампата, окачена под формата на полилей или плафон на тавана, е основен източник на светлина в повечето помещения. Акцентното осветление пък подчертава определени предмети или произведения на изкуството. В тази всекидневна от Джонатан Адлър (Jonathan Adler), полилеят с много крушки акцентира върху зоната за релакс, като същевременно разпръсква светлина и върху камината. Двата високи лампиона осигуряват допълнителна осветеност и придават характер на стаята.

2. Разнообразен асортимент

Смесването на различни видове осветителни тела, разположени в ключови точки на помещението, допринася за брилянтна визия на всекидневната на ,,Cheyenne Terrace‘‘ в Лондон. Основното осветление в този хол идва от два източника – красивия висящ полилей и стратегически поставените лунички на окачения таван. Изчистената едноцветна стена е разнообразена с интересен лампион. Като завършек на осветлението, настолните лампи разпръскват светлина върху красивите мебели и придават завършеност на цялостната картина.

3. Двойно предназначение

В тази елегантна всекидневна от ,,Su Hodges Interiors‘‘, LED луничките изпълняват две важни функции. Първо, те предоставят по-голямата част от светлината в помещението. Второ, те са стратегически поставени над камината, така че да акцентират върху каменната стена и картината върху нея. Освен луничките, стилният полилей, висящ от тавана, осигурява допълнителна светлина. Той се фокусира главно върху осветяването на зоната за сядане и елиминира нуждата от допълнителни настолни лампи около диваните.

4. Няколко лампи

Само една лампа не би могла да предостави достатъчно светлина в толкова просторна всекидневна. В този хол от Кари Уилбанкс (Kari Wilbanks) са поставени няколко еднакви полилея с цел осигуряване на достатъчно осветеност. Този избор е удачен и не натоварва интериора на стаята, тъй като лампите са семпли и с изчистен дизайн. Полилеите са групирани симетрично, което спомага за цялостното усещане за подреденост и стил.

5. Акцентиране върху тавана

Осветлението около периферията на тавана в тази всекидневна от Creative West Architects изпълнява две функции – то акцентира върху архитектурните детайли на тавана и предоставя по-мека и ненатрапчива светлина, която осветява цялото пространство. Стаята е идеално допълнена от няколко лунички, както и от две красиви лампи за четене.

6. Светлина във форма на дъга

Най-доброто осветление не винаги идва от тавана. В тази всекидневна от Кейтлин Маккарти (Caitlin McCarthy), извитият като дъга лампион е не само стилен акцент, но и основният източник на светлина в стаята. Извитата форма и големият размер на осветителното тяло елиминират нуждата от поставяне на лампа на тавана, тъй като светлината се разпръсква от високо.

7. Регулируеми аплици

Регулируемите аплици на стената представляват ярък акцент в тази всекидневна от Disc Interiors. Въпреки, че луничките на тавана са стратегически разположени, така че да осветяват цялото пространство, регулируемите лампи активно допринасят за осветлението в стаята. Те са разположени така, че да обхващат къта за релакс и четене, като освен това акцентират и върху картината на стената.

8. Вградени акценти

В тази всекидневна от  Джулиет Бърн (Juliette Byrne), акцентното осветление е едно от най-креативните елементи в помещението. Вниманието веднага бива привлечено от вграденото осветление на рафтовете, оформени в ниши. Комбинацията от стилни декоративни аксесоари, обграждащи камината, подчертани от мека светлина, създава ярка фокусна точка в помещението.

9. Визуален баланс

В комбинация с лунички на тавана, двете големи настолни лампи предоставят допълнително осветление около дивана и същевременно с това акцентират върху картината над него. Красивият висящ полилей, типичен за класически обзаведените помещения, създава баланс в стаята, решена в модерен стил.

10. Пълна симетрия

Тази всекидневна от SFA Design е друг пример за дизайн, създаващ идеална симетрия, включваща дори и осветлението. Осветителните тела в този хол съчетават традиционното със съвременното, а класическият полилей и аплиците на стените си подхождат идеално с модерните настолни лампи. В тази комбинация, осветлението в стаята придава характер и индивидуалност на помещението.

11. Полилеят като акцент

Дизайнерите от Robert Dana Design успешно са се справили с предизвикателството да осветят високите тавани на този хол. Големият кълбовиден полилей със сигурност привлича вниманието още щом влезеш в стаята. Той е разположен по-ниско, така че да осветява мястото за почивка. През деня всекидневната се радва на естествена слънчева светлина, а през нощта блестящите лампички на полилея разпръскват светлина във всички посоки и създават красиви отражения

12. Светлина и функционалност

Съчетанието на вентилатор с лампа е все по-често срещан вариант за осветяване на модерни жилища, намиращи се на места с топъл климат. Това осветително тяло измества нуждата от плафон на тавана и същевременно осигурява прохлада, когато е необходимо. Луничките на тавана в този дом допринасят за по-яркото осветяване на дневната, а акцентното осветление има по-скоро естетическа роля.

13. Архитектурни детайли

Осветеният таван в тази класическа, елегантна всекидневна от K2 Design Group е най-впечатляващия елемент от дизайна на помещението, благодарение на подчертаните архитектурни детайли. В допълнение към това уникално осветление, са разположени няколко пищни настолни лампи в съответния интериорен стил.

14. Изрази себе си

Осветлението в тази необикновена всекидневна от Джонатан Адлър (Jonathan Adler) е не просто впечатляващо, то представлява основен детайл от раздвижения дизайн на стаята. Тук можем да видим няколко нива на осветление, съчетани по уникален начин, които говорят за творческия дух на обитателите. Смесицата от форми, материали и цветове, типична за еклектичния стил, им дава възможност да изразят себе си посредством домашния декор.

Повече за това как да планирате осветлението в своя дом и какви осветителни тела да купите, вижте на GRANDecor.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара