Най-големите гайдари на България и нейният космически глас, обединени от почетният консул на страната ни в Република Конго – Теодора Игнатова, създадоха родолюбивото Школо по гайда и народознание.  В него учениците ще могат под формата на извънкласно занимание не само да усвоят техниката на най-българския инструмент, но и да усетят магията на фолклора, да се потопят в приказния свят на мелодията, която ще ги отведе до корените им.

Основни преподаватели в школото са Петър Янев и Иван Георгиев-Балки. Уроците им включват теоретично запознаване с музикалния инструмент и практика на гайдарското изкуство – овладяване на инструмента, звукоизвличане, постановка, солфеж, ритмика и метрика, техники. Повече за Школото по гайда и народознание, както и възможностите за групови и индивидуални занимания, можете да откриете на сайта http://uchagaida.bg/

Петър Янев

„Гайдата е нещо повече от музикален инструмент, на който просто се свири. Тя е олицетворение на националните традиции в България. Сякаш е орисана да носи в своя простичък кожен мях силата и красотата на българския дух. Гайдата е раздумник на душата ни – и във веселие и в тъга. В нейния глас можем да намерим отговори на важните въпроси за нас като българи.

Иван Георгиев

Гайдата, диша с нас. Смее се, плаче, радва и утешава. Знае за нас и ни дава смисъл. Свързва ни като хора, обединява ни като народ“, казва Петър Янев.

Гост-лектор ще бъде Валя Балканска, певицата чиито глас лети в космоса с „Вояджър“ 1 и 2. Поканен е и виртуозът на кавала Теодосий Спасов.

За да не се прекъсва обучението в несигурните времена на пандемия, от школото осигуряван и онлайн часове. „Всички обучения, които предлагаме, могат да се провеждат в дистанционна форма във  виртуална класна стая. Тя дава възможност за аудио и видео връзка с преподавателя, виртуална бяла дъска, възпроизвеждане на аудио и видео файловете към уроците, опция за чат и споделяне на файлове между участниците.

След записване в “Школò по гайда и народознание” всеки ученик ще получи данни за достъп до своя профил, както и пълни инструкции за работа със системата“, пояснява Иван Георгиев-Балки.

Той, Петър Янев и Теодора Игнатова са обединени от идеята да се съхрани и пренесе напред към бъдещето знанието за националните ни ценности, фолклора и обичаите чрез опознаване на най-българския музикален инструмент – гайдата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара