В Тайланд и Нигерия не е прието да погалиш дете по главата. Суеверието в Германия е, че ако вдигнеш наздравица с вода или безалкохолно суеверието искаш смъртта на компанията

В Бутан  тютюнопушенето е криминализирано. Можеш да внесеш цигари за собствена употреба, но не и да пушиш на публични места дори да си турист. Контрабандата и продажбата се наказват със затвор. Това, обаче не значи, че ако закъсате за цигара, екскурзоводът няма да ви намери отнякъде вносни папроси на баснословни цени.

В Сингапур – и за 6 грама, и за 6 кг дрога наказанието е едно и също  – смърт. Там глобата за изплюта дъвка е 500 долар, за изхвърлен на улицата фас 1000, а ако носиш в метрото запалителни материали 5000. Санитарната чистота се поддържа като мият дори светофарите и пейките със сапун. Колите с лоши катализаторни уредби се спират от движение. Строгите правила са превърнати в туристическа атракция. Всеки може да си купи магнитче с ценоразпис на наказанията или фланелка за спомен.

В Малайзия има ограничения за вноса на паста за зъби, сапун, крем за лице и цигари само, за да не се крие дрога вътре – по един брой от всичко.

 

В Швейцария, Франция и Испания са традиционни трите целувки по бузите при срещи с приятели. Коронавирусът сигурно е намалил драстично прилагането на този обичай.

В Индия публичната приятелска целувка по бузата или не дай си Боже прегръдка между мъж и жена, които не са съпрузи минава за висша форма на разврат и изневяра.

Там дори не е прието да пиеш кафе с приятел от другия пол. Защото само 3%от индийците се женят не по предварително уговорен сватлък между семействата още от ранна възраст. Обаче нещата не са оставени на случайността. Двете фамилии се съветват с астролог, той прави подробни хороскопи на децата и преценява дали семейството им ще бъде здраво и щастливо, съобразно характерите и жизнения път. Ако астрологичната карта не предполага фамилна идилия, уговорката отпада.

В Европа е прието да се здрависваме, но в Азия, не е желателно. Особено обидно е да протегнеш лявата ръка, която се смята за мръсна. Най-добър е поздравът със събрани за молитва ръце пред лицето. По същата причина не бива в храм да се сяда с крака насочени към Буда – това е неуважение към религията.

На същия континент подаряването на парфюм се смята за обиден намек, че човекът мирише.

В Тайланд кралят е божество и не бива да се хвърлят на земята пари, защото са с неговия образ. Германец, който неволно нарисувал мустаци на снимката на монарха във вестника, отнесъл година затвор и платил солидна сума. В Страната на усмивките можете да попаднете в зандана и ако закачите жена на улицата извън т.нар. „розови квартали“ за платена любов.  Почтената жена може да се оплаче на първия срещнат полицай и… жална ви майка.

В Тайланд също така не е прието да се погали по главата детенце, колкото и да е сладко. Смята се, че така му се отнема кармата.  В Нигерия, ако целунеш бебе, родителите са убедени, че желаеш кончината му.

В Германия ако вдигнеш наздравица с вода или безалкохолно суеверието е, че искаш смъртта на компанията.  В Япония е знак за неуважение и лоша поличба ако ако забодеш пръчиците в купата ориз.

В Холандия пеенето на масата минава за предизвикателство към дявола.

Израелците, както японците, са нация от пътешественици. При тях е традиция след всеки воаяж да се събират на парти за добре завърнали се. Пътешествениците да покажат снимки, а останалите, които също са били по тези места, да допълват разказите им. Не е така в Сенегал. Там никой не трябва да знае, че си пътувал, за да не те урочаса.

В Европа и Америка доста от хотелите нямат 13-и етаж и стая номер 13, заради суеверието, че числото носи нещастие.

В Китай поверието пък обрича четворката на същата съдба, защото се произнася почти като смърт. Там езикът има между 30 и 80 хиляди йероглифа. Средният китаец  през живота си научава около 3000 и така успява да си прочете вестника. При много от тях само един нюанс променя значението. Както всички знаем, на китайски криза и възможност се четат по един и същи начин.

Новата мода в Пекин е да поднесете на домакинята, ако отивате на гости, или на гаджето си букет от билки, които веднага да бъдат сварени на чай и поднесени с ритуал.  Смята се за неприлично, ако не поднесеш отвара от току-що получените билки в целофан. „Прекрасен и вкусен е чаят от цветя. Прави те да се чувстваш различен“, твърдят младите китайци, според които модните букети освежават човешката емоционалност.

Над 25 са живителните растения, които са вкусни за пиене. От Китайското общество за изучаване на технология на храненето съобщават, че новият повей всъщност е възродена традиция от преди 2000 години.

Според азиатската медицина хризантемите убиват стафилококите; розите подобряват зрението; орхидеите смъкват високата температура и изкарват отровите; лилиите подпомагат ставите, а сместа от лотос и зелен чай изчиства и подмладява кожата.

www.dromomania.bg

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара