Три световни премиери ще се състоят на Аджитато – софийският фестивал с фокус върху камерната музика. Фестивалът се провежда за трети път. Тази година той отново ще е в Студио 1 на БНР – между 17 октомври и 29 ноември.

И тази година публиката ще се срещне със световно признати български и чуждестранни интерпретатори на камерна музика.

Откриващият концерт е на камерен ансамбъл „Силуети“. Следващото събитие е смесица между класика и технологии, експерименти и театралност и ще представи на софийската публика три световни премиери. Музикантите от Ансамбъл Кръш идват от пет различни страни и представляват интересна комбинация от инструменти (флейта, кларинет, цигулка, виолончело, акордеон, пиано и жива електроника). В рамките на Аджитато ще прозвучат за пръв път специално композираните за ансамбъла и фестивала творби на Флориан Хартлийб (освен композитор и водещ живата електроника на концерта), Божидар Спасов и Петър Керкелов.

В програмата има още: Вокален концерт, в който Дуо Колаж ще представи резултатите от двумесечната творческа лаборатория за дебютиращи песенни дуа Agitato’ Youth; Solid Brass Quintet Sofia, съставен от студенти и специализанти в НМА „Проф. Панчо Владигеров“; Струнен квартет „Метис от Литва’.

Изключение за мястото и часа на концертите прави музикално-поетичният мултимедиен концерт-спектакъл “Силует На Една Любов”. Той ще бъде представен на 28-ми ноември от 19 ч в ДНК от звездното трио  AcordBass, съставено от световните Георги Василев (китара), Ирина-Калина Гудева (контрабас) и Стефан Шапюи (бандонеон).

Фестивалът се закрива на 29 ноември с концерт на клавирно трио Атанасов (Франция)..

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара