Две украински оперни трупи, Националният академичен театър за опера и балет в Лвов и Театърът за опера и балет в Одеса, получиха наградата за най-добра оперна трупа на 10-ите Международни оперни награди за 2022 г. (International Opera Awards), еквивалент на наградите „Оскари“.

Снимки: Elena del Real

На церемонията в „Театро Реал“ в Мадрид двете украински зали бяха отличени заради работата си в „настоящите трудни обстоятелства“, както и „смелостта да продължават да вършат отлична работа при невъзможни условия“ по думите на Джон Алисън, редактор на списание „Opera“ и председател на журито.

Това беше и единствената награда, при връчването на която зрителите аплодираха на крака.

Въпреки че инвазията в Украйна налага затварянето на театрите, двете наградени компании наскоро отвориха врати, демонстрирайки смелост и решимост да продължат да работят въпреки породените от войната опасности, казват организаторите на наградите.

Церемонията по връчването на Международните оперни награди за първи път се проведе извън Обединеното кралство. Заради пандемият това е и първата присъствена церемония от 2019 г. насам.

Както и първата, в която най-важната награда, тази за най-добра оперна зала в света, се присъжда съвместно на две оперни институции.

Наградите, основани от филантропа Хари Хайман през 2012 г., имат за цел да популяризират операта като форма на изкуство, да признаят и възнаградят успеха в операта и да събират средства за стипендии на изгряващи оперни таланти от цял ​​свят.

От началото са събрани повече от половин милион евро, разпределени сред над 125 стипендианти.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара