Студийният високоговорител е система от високоговорители с ниска мощност, но плавна честотна характеристика, използвана за професионален запис. Всъщност сложното име крие обикновени колони, които ви позволяват да откриете максимално дефекти в записа и да оцените качеството на смесения сигнал. Студийният аудио монитор възпроизвежда звука такъв, какъвто е в действителност, без изкривяване или разкрасяване. Това е основната разлика между акустичната система и обикновените високоговорители – тя е контролна, тоест измервателна.

Разликата е, че звукът не трябва да е красив, а трябва да е истински.

Дизайнът на студийния високоговорител е следният: всички важни детайли са затворени в шкаф/кутия. Може да бъде изработена от дърво, пластмаса, метал и MDF. Дизайнът има два независими високоговорителя.

  • Единият е отговорен за възпроизвеждането на високи честоти, тоест тези, които надвишават 2 kHz. Има конична форма и е изработена от различни материали.
  • Вторият е по-големият драйвер, отговорен за възпроизвеждането на ниски и средни честоти до 2kHz.

Някои видове имат и друг високоговорител, който „извежда“ средните честоти. Зад високоговорителите е монтиран електромагнит, който може да ги накара да се движат с помощта на вибрация и по този начин да произвежда звукова вълна.

Не може да се каже, че такива високоговорители ще бъдат добро решение за просто слушане на музика, тъй като възпроизвежданият звук не винаги е ясен и красив. Но за смесване на песни или практикуване на вокали не можете без такова устройство.

Изисквания и спецификации

Техническите характеристики на студийните високоговорители са нещо, на което определено трябва да обърнете внимание при избора им. Един от основните параметри на устройството се счита за мощност и максимално звуково налягане. Колкото по-голям е самият високоговорител, толкова по-висока е неговата мощност, но в същото време този индикатор трябва да бъде пряко пропорционален на обема на стаята, в която се намира системата от високоговорители. По същия начин можем да кажем за максималното звуково налягане – то трябва да бъде право пропорционално на размерите на помещението.

Като правило за домашно студио се избират модели с индикатор от 100 до 110 децибела.

Източник:  muzikalen.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара