Ето нещо, което повтарям отново и отново на пристрастените към козметични продукти: Ако искате добра кожа, имайте куража да се отдръпнете от козметичните продукти.

Първата ми книга – „Не разчитайте на козметични продукти“, е с подзаглавие „Спрете да си миете лицето!“. На пръв поглед при това подзаглавие мнозина биха се усъмнили в здравия ми разум, особено в Япония, където се смята за необходимо лицето да се измива два пъти – първо с почистващ лосион, после със сапун за лице. Та какви ги приказвам аз, по дяволите?

Девизът ми е, че прекомерните грижи увреждат кожата. Кожата е жива и е снабдена със самопочистващ механизъм, а многото третиране само отслабва тази способност. То се знае: основните грижи са много съществени  – неща като предпазване от ултравиолетовите лъчи преди излизане и охлаждане на кожата с лосион след ден, прекаран в спорт и потене. Но да си миете лицето по няколко пъти само защото имате мазна кожа, или да го мажете обилно със скъп крем, защото е суха, просто е лошо за нея.

Ако кожата ви крещи за помощ,

сега е моментът да седнете и да я погледнете с трезва преценка – като лекар, интервюиращ пациент, – за да решите какво ѝ е нужно и какво не. Макар хората с проблемна кожа да са изкушени да пробват всякакви лекове, онова, което трябва да сторят, е да ѝ дадат почивка. Понякога с по-малко се постига повече. Наричам подобна грижа „постене за кожата“. Същината е проста: не правете нищо. С това нямам предвид изобщо да изоставите кожата си. По-скоро отделете един ден седмично, в който не правите нищо, освен да наплискате лицето си. Това ще пробуди вътрешните сили на кожата ви и ще възстанови здравето ѝ.

Предлагам постене за кожата, защото, след като видях кожата на много жени, установих, че тя е в много по-лошо състояние при тези, които прекаляват с козметиката, отколкото при тези, които не правят нищо. Накратко, това е идеалният начин да се освободите от пристрастието към козметиката, на което толкова много жени стават жертва.

Както вече сте разбрали досега, основните принципи на грижата за кожата са съвсем прости. Няма нужда да се преминава през

безкрайно дълги процедури.

В допълнение към третирането на кожата в моя салон предоставям консултации на клиентките. Понякога ги карам да ми донесат да погледна продуктите, които употребяват в момента. Повечето са натрупали купища козметика, която не им е нужна – би им свършило работа половината от каквото притежават.

Опитайте се да направите ревизия на тоалетната си чантичка и да реорганизирате инвентара си. Можете да употребите парите си за по-добри цели от това да набавяте безразборно козметични продукти.

Текстът е откъс от „Японската революция в грижата за кожата“ на Чизу Саеки – най-прочутата японска консултантка по красота.

Тя посвещава в тайните на свежата кожа и показва как да извлечем максимума от своите козметични продукти.

Книгата е първото ръководство за жени от всякакви възрасти и раси, които искат да имат красива кожа като на японките, но не желаят да харчат много пари за козметични продукти и процедури.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара