Историческата драма „Опенхаймер“ за „бащата“ на атомната бомба е големият фаворит за наградите „Оскар“, които ще се раздадат през март, след получи цели 13 номинации, съобщават световните агенции.

Филмът на Кристофър Нолан е номиниран за най-добър филм, за режисура на Кристофър Нолан, за адаптиран сценарий, за главна мъжка роля на Килиън Мърфи, за поддържаща мъжка и женска роля – на Робърт Дауни младши и Емили Блънт, за операторска работа, за музика, за звук, монтаж, сценография, грим и прически, костюми.

В битката за най-добър филм ще се състезават още – „Барби“, „Американска литература“, „Анатомия на едно падане“, „Останалите“, „Убийците на цветната луна“, „Маестро“, „Опенхаймер“, „Минали животи“, „Клети създания“ и „Зоната на интерес“.

Претендентите за най-добър актьор са

Брадли Купър за изпълнението си във филма „Маестро“, на който е и режисьор, Килиън Мърфи за „Опенхаймер“, Колман Доминго за „Ръстин“, Пол Джиамати за „Останалите“ (The Holdovers) и Джефри Райт за „Американска литература“.

За най-добра актриса в главна роля са номинирани – Анет Бенинг за „Наяд“, Лили Гладстоун за „Убийците на цветната луна“, Сандра Хюлер за „Анатомия на едно падане“, Кери Мълиган за „Маестро“ и Ема Стоун за „Клети създания“.

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос пък е вторият по брой номинации филм – цели 11 – за най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, главна женска роля на Ема Стоун, поддържаща мъжка роля на Марк Ръфало, музика, костюми, грим и прически, декори.

С десет номинации е „Убийците на цветната луна“ наМартин Скорсезе. 8 номинации пък са номинациите за „Барби“.

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за „Убийците на цветната луна“, Робърт Дауни Джуниър за „Опенхаймер“, Стърлинг Браун за „Американска литература“, Чарлз Мелтън за „Май, декември“ и Марк Ръфало за „Клети създания“.

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля  номинации са за Емили Блънт за „Опенхаймер“, Давайн Джой Рандолф за „Останалите“, Даниел Брукс за „Пурпурен цвят“, Америка Ферера за „Барби“ и Джоди Фостър за „Наяд“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара