Човешкото тяло непрекъснато произвежда различни отпадъчни продукти в резултат на метаболитните процеси, които протичат в него. И въпреки че то разполага с вградени механизми за елиминиране на тези отпадъчни вещества, има ситуации или условия, които могат да компрометират този процес на освобождаване от токсините и това да доведе до неблагоприятни последици върху цялостното здраве и благополучие.

Въпреки че все още няма ясни и категорични научни доказателства в подкрепа на кислородната терапия като механизъм за подпомагане на детоксикацията на организма, тази медицинска интервенция, в комбинация с останалите изброени по-долу методи, може да окаже благотворно влияние върху цялостния физиологичен баланс. Много от пациентите на HBO Medical Support Center, които по различни причини се подлагат на лечение с кислород, вече изпитват това благотворно влияние.

За да разберем необходимостта от комплексен подход към проблема, нека първо си припомним…

Какви отпадъчни продукти се произвеждат / натрупват в човешкото тяло и кои са естествените механизми за освобождаване от тях?

Отпадъчните продукти в тялото могат да бъдат класифицирани най-общо в две категории: метаболитни отпадъци и токсични отпадъци.

 1. Отпадъчни продукти от метаболизма

Това са естествени странични продукти от нормалните метаболитни процеси в тялото. Те се произвеждат по време на разграждането на хранителни вещества, за да генерират енергия и да изпълняват различни клетъчни функции. Най-често срещаните метаболитни отпадъчни продукти включват:

 • Въглероден диоксид (CO2): Произвежда се по време на клетъчното дишане, при което клетките използват кислород за разграждане на глюкозата и освобождаване на енергия. CO2 се транспортира до белите дробове и се издишва.
 • Урея: Образува се в черния дроб като страничен продукт от протеиновия метаболизъм. Уреята се транспортира до бъбреците, където се филтрира от кръвта и се отделя с урината.
 • Креатинин: Произвежда се при разграждането на креатин фосфата в мускулите и подобно на уреята се филтрира от бъбреците и се отделя с урината.
 • Млечна киселина: Генерира се по време на анаеробен метаболизъм (когато доставката на кислород е ограничена). По-късно се преобразува обратно в пирогроздена киселина или се транспортира до черния дроб за преработка.
 • Амоняк: образува се като страничен продукт от метаболизма на аминокиселините. В черния дроб амонякът се превръща в урея и се елиминира чрез урината.
 • Билирубин: Произвежда се от разграждането на хемоглобина в червените кръвни клетки. Обработва се от черния дроб, отделя се в жлъчката и накрая напуска тялото чрез изпражненията.
 1. Токсични отпадъчни продукти

Това са вещества, които могат да бъдат вредни за тялото и трябва да бъдат елиминирани, за да се поддържа правилна физиологична функция. Те могат да включват:

 • Токсини от околната среда: Замърсители от въздуха, водата и храната, като тежки метали, пестициди и индустриални химикали. Черният дроб и бъбреците играят решаваща роля в елиминирането на тези вещества.
 • Метаболити на лекарствата: Някои лекарства претърпяват метаболитни процеси в черния дроб, което води до образуването на метаболити. Те трябва да бъдат елиминирани, за да се предотврати интоксикиране на тялото. Бъбреците играят ключова роля при отделянето на лекарствените метаболити чрез урината.
 • Бактериални токсини: Това са отровни вещества, секретирани от бактериите в околната среда (екзотоксини) или съдържащи се в микробни клетки (ендотоксини). Черният дроб и бъбреците участват в обработката и отделянето на тези токсини.
 • Клетъчни странични продукти: Повредените или стареещи клетки освобождават странични продукти, които трябва да бъдат изчистени от тялото, за да се поддържа здравето на тъканите. Имунната система (особено фагоцитите) играе роля в отстраняването на тези клетъчни отпадъчни продукти.

Ефективното елиминиране на тези отпадъчни продукти е от решаващо значение за поддържане на хомеостазата и предотвратяване на натрупването на вредни вещества в тялото. Освен бъбреците, белите дробове и черния дроб, други органи, които осигурят изхвърляне на метаболитни и токсични отпадъци, са кожата (чрез потта) и червата (чрез отделяне на изпражнения).

Въпреки че човешкото тяло притежава забележителни способности да се адаптира и възстановява, в днешно време съществуват прекалено много фактори, които влияят негативно на нашето здраве – замърсени въздух и вода, лоши хранителни навици, стрес и липса на физическа активност, технологични зависимости, недостиг на сън и др. Можем ли да подпомогнем организма да се справя по-ефективно с отделянето на токсините? Разбира се! Нека разгледаме и този въпрос.

Методи и практики за подпомагане на естествените процеси на детоксикация на тялото

Би трябвало придържането към балансиран хранителен режим и добра хидратация, към здрав сън и достатъчно движение да са достатъчни, но през последните години често се оказва, че не е така. За да си осигурят добра детоксикация и цялостно здраве, много хора се обръщат към различни допълнителни методи и практики като:

 • краткосрочно гладуване или специфични прочистващи диети;
 • добавки или билкови продукти за поддържане на чернодробната функция;
 • медитация, йога и дълбоко дишане;
 • избор на органични храни и използване на екологично чисти продукти за бита;
 • контролирани медицински програми или процедури за детоксикация.

Важно е да се подчертае, че медицинските интервенции за детоксикация обикновено са насочени към специфични или остри състояния и се извършват под ръководството на здравни специалисти. Като цяло самодиагностицирането и самолечението не се препоръчват, тъй като крият сериозни рискове за здравето.

Една изключително щадяща медицинска процедура, която би могла значително да улесни процесите на детоксикация, е терапията с кислород в HBO Medical Support Center. Тя подпомага тялото в отделянето на токсини предимно чрез подобряване на клетъчното дишане и на метаболитните процеси като цяло. Този доказан терапевтичен метод се нарича хипербарна оксигенация (ХБО) и представлява дишане на 100% чист кислород под налягане в специален уред, наречен барокамера.

Ето как лечението с кислород допринася за елиминирането на шлаките:

 • Подобрено клетъчно дишане

Кислородът е от съществено значение за клетъчното дишане – процесът, чрез който клетките превръщат хранителните вещества в енергия. Адекватното снабдяване с кислород в хипербарната камера на HBO Medical Support Center подпомага ефективното разграждане на глюкозата и мастните киселини в клетките (аеробен метаболизъм) и подобрява клетъчните функции, включително изхвърлянето на отпадъчните продукти, генерирани по време на метаболитните процеси.

 • Оптимизиране на окислителния метаболизъм

Кислородът играе решаваща роля в окислителния метаболизъм, където участва във веригата за транспортиране на електрони в митохондриите.

Този процес е основен за ефективното разграждане на страничните метаболитни продукти и генерирането на енергия под формата на аденозин трифосфат (АТФ).

 • Подобрена циркулация

Кислородната терапия помага за подобряване на нивата на кислород в кръвта, което води до по-добра оксигенация на тъканите и органите.

Подобрената оксигенация поддържа сърдечно-съдовата функция, което води до подобрена циркулация, а това от своя страна гарантира, че отпадъчните продукти, произведени в тъканите, се транспортират ефективно до отделителните органи като бъбреци и бели дробове.

 • Помощ при детоксикация

Някои токсини от околната среда се обезвреждат в черния дроб и се отстраняват от тялото чрез кръвотока. Кислородът е решаващ компонент в чернодробния метаболизъм, тъй като подпомага превръщането на токсините в по-малко вредни или по-лесно отделими форми.

 • Поддържане на клетъчната хомеостаза

Хипербарната оксигенация (ХБО) спомага за поддържането на клетъчната хомеостаза, гарантирайки, че клетките могат ефективно да регулират вътрешната си среда. Клетъчната хомеостаза е от съществено значение за правилното функциониране на различни клетъчни процеси, включително елиминирането на отпадъчните вещества.

 • Подкрепа за имунната функция

Лечението с кислород подпомага и функционирането на имунните клетки, участващи в отстраняването на патогени и увредени клетки. То увеличава способността на макрофагите да поглъщат и унищожават чужди вещества и клетъчни остатъци.

 • Улесняване на лимфния дренаж

Дишането на 100% чист кислород под налягане може индиректно да подпомогне лимфния дренаж, който играе роля в отстраняването на отпадъчните продукти от тъканите. Подобрената оксигенация би повлияла позитивно лимфната система в източването на излишните течности и шлаки.

В обобщение…

Кислородното лечение в барокамера става все по-предпочитан метод за повлияване на оздравителните процеси, за намаляване на възпаленията в организма и за подпомагане на неговата способност за детоксикация. Висококвалифицираните специалисти в HBO Medical Support Center се съобразяват със специфичните нужди на всеки пациент и гарантират ефективността и безопасността на терапията с кислород.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара