Ранното детско развитие се разполага в период от 0 до 7 години. Това са едни много динамични и важни за човек години. В този период се развиват основни социални умения, физическото развитие е динамично, регулират се емоциите, навлизането в езика е именно в този етап от човешкото развитие.

Всички тези процеси се случват на всяко едно човешко същество, независимо от мястото му на раждане, семейната среда, обществото, което го заобикаля. В последните десетилетия се появи още един фактор, който става все по- значим в човешкия живот и съвсем нормално оказва влияние и на ранното детско развитие. А това е дигитализацията. Все по- мащабното навлизане на Интернет в човешкия живот става от значение и за Първите 7 години на човека.

 “Копирането на поведението на възрастните се случва след 3-годишна възраст”

Това е един от най- динамичните периоди от ранното детство в социално и психологическо отношение. Социалните връзки в тази възраст се разпростират в близкото обкръжение на детето – семейство и близки роднини, детска градина. Детето между 3 и 5 години вече има ясно чувство за собствена идентичност. Знае кое е, как се казва, кои са родителите му. Разбира концепцията за “нараняване” на други деца и проявява съпричастност към емоциите на другите. Не се смущава от обрати и промени в рутинното протичане на ежедневието му.

Основните характеристики на емоционалното развитие при децата на 3-5 години се изразяват в много голяма кооперативност и дружелюбност към останалия свят. Децата копират поведението и движенията на обграждащите ги възрастни.

“В този период децата са емоционално стабилни и могат ясно да заявят своята позиция и индивидуалност”

Детето на 3-5 години все още мисли в “черно- бяло” и трудно успява да улови или предаде нюансите на езика, но речта му все повече прилича на възрастен. Метафоричният език е недостъпен за повечето деца в тази възраст.

Съвет:

Именно затова – дълги филмчета, стратегически игри, игри, съдържащи битки и съревнование биха притеснили детето повече, отколкото биха го забавлявали и обогатявали. Кратки видеа, игри за конструиране, пространствена ориентация са подходящи за тази възраст.

Фината моторика обхваща уменията на ръцете. На 3-5 години детето вече показва предпочитание за лява или дясна ръка. Повдига и поставя малки обекти, като ги държи с показалец и палец. Отлиства страници на книга. Строи кула от кубчета. Харесва рисуването и оцветяването. Използва ножици. Нанизва мъниста. В посока на дигиталното си развитие децата на тази възраст

интуитивно се ориентират

в приложенията за пускане на видео и звукови файлове, добре осъзнават и използват връзката „око- ръка“. Ако детето често използва мобилни устройства с touch screen може да се наблюдава леко изоставане в захващането на малки предмети и е добре родителите да внимават за това. Това е една от предпоставките за по- лесно ограмотяване в по- късна възраст.

“Емоционалната избухливост е причинена от липса на контрол и баланс между реалната среда и дигиталната”

 

В периода между 5 и 7 години детето все повече се отдалечава от зависимостта си от възрастните. Справя се умело и само, все по- рядко търси помощ за рутинни действия от ежедневието си. Социализацията и комуникацията с околния свят е спокойна. Детето е дружелюбно и любопитно. Играе само за по- дълги периоди. Демонстрира приемливо поведение и маниери. Рядко крещи и обижда. Проявява уважение към нуждите на околните, зачита авторитета на по- възрастните, особено по отношение на родителите. Социалните умения на тази възраст се развиват много активно през играта, като детето предпочита игри със

съперничество и отборни игри.

Това умерено поведение, характерно за възрастта подвежда доста и много родители оставят децата си да играят все по- свободно на електронни устройства. Особеното при тази възраст е, че самодисциплината все още не е сред добре овладените умения и много деца не могат да се справят лесно с прекъсването на удоволствието от заниманията в дигитална среда. Това води до нехарактерни за възрастта емоционални избухвания.

В областта на езиковото развитие детето на на 7-години вече използва езика по предназначение, макар от време на време да се появяват думи не намясто. Децата харесват вълнуващите истории, както да им ги четат, така и да си ги четат сами, стига да са овладели четенето. Харесват истории със силни герои. Харесват песни и стихчета. Способни са да сътворят собствена история. В тази посока ранното дигитално ограмотяване дава достъп на детето до практически неизчерпаем източник на информация и интересни теми. С подкрепата на близките си би могло да разширява кръгозора си ежедневно с

интересна и полезна информация.

Когнитивното развитие на децата от 5 до 7 години е свързано с търсенето на нови предизвикателства. Детето има вътрешно изградено мнение за правилно и неправилно и го прилага. Обича да експериментира и манипулира с нови материали. Пространствената ориентация е добре развита. Знаят пътя до често посещавани места, могат да се ориентират за пътя към дома. Именно за това децата в тази възраст са все по- привлечени от видео игрите.

Психичните процеси намират отражение във физическото тяло на хората, независимо от възрастта им. При децата това е особено активна взаимовръзка, чието наблюдение дава много информация на специалистите в областта на ранното детско развитие.

За специалиста:

Доника Боримечкова е психотерапевт, консултант личностно развитие и детски терапевт. Има бакалавърска степен по Предучилищна и начална училищна педагогика и магистърска степен по Психология на развитието. психолог и терапевт. Член е на Българското Общество за Лаканианска Психоанализа, групов член на Новата Лаканианска Школа (NLS) и на Световната Асоциация по психоанализа (WAP) както и на сдружение „Дете и пространство“.

Интересите и са насочени към един специфичен клон от психоаналитичната практика, а именно учението на Жак Лакан.

В първия за България “Дигитален фестивал за ранно детско развитие”, Доника ще се включи с лекционна част, свързана именно с “Децата в дигиталното пространство”, като ще обхване възрастта от 0+ до 7-години.

Събитието е отворено за всички деца,  тийнейджъри, настоящи и бъдещи родители, специалисти, семейства, а защо не – баби и дядовци, които са поели грижата за своите внучета и искат да се информират. Разбира се, не изключваме възможности за детски градини, ясли, училища, училищни групи от деца и учители, които имат нуждата и необходимостта да се образоват, да придобият нови знания.

Запазете един семеен уикенд през месец май,

за да се включите в изложението. (15-ти май, събота и 16-ти май, неделя). Всеки, който закупи своя пропуск, ще получ достъп до избраните от него лекции/панели, както и безплатни материали като комплимент от екипа на “Девелопия”. Подготвили сме множество безплатни лекции, награди и интересни родителски групи, в които всеки родител ще сподели своите проблеми, грижи, трудности и ще потърси помощ.

Промяната на всяко дете започва с образованието: в търсене на отговор на нуждите на всяко дете и семейство. Подобен тип мероприятие ще промени средата на живот, психологическия климат в семейството, възможностите за развитие, откриване на нови интереси и толерантност към тях.

Изберете своя билет, запишете се в програмата и научете какво предстои на: www.digitalkids.live/

Facebook Twitter Google+

0 Коментара