Има вероятност учебната година да бъде удължена. А, според различните варианти, матурите могат да се отложат с една, две или три седмици, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред Би Ти Ви.

Според него всички трябва да се настроим, че лятото тази година ще се учи малко повече – най-много ще бъдат засегнати юни и малко от юли, вероятно и септември. „Всички трябва да имаме нагласи, че карантината ще продължи и родителите да знаят, че юни месец няма да ходят на почивка“, каза Вълчев.

Той обясни, че ако до 21 април се възстановят учебните занятия, отучването ще е минимално.

Той категорично отхвърли варианта матурите да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена среда. В изпитите за национално външно оценяване няма да бъде включван материал, който не е преподаван, може да се спре с въпросите върху материала от първия срок.  Според министъра абитуриентските балове вероятно ще са през юли.

Той обясни, че е рано да се говори за отпадане на матурите и външното оценяване за 4 и 10 клас. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки, ще можем да говорим за това, каза министърът.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара