Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че въведените извънредните мерки заради борбата с коронавируса не трябва да са за сметка на основни принципи и ценности, залегнали в договорите на ЕС.

„Демокрациите не могат да работят без свободни и независими медии. Сега е по-важно от когато и да било журналистите да могат да вършат работата си свободно и точно, така че да  се противопоставят на дезинформацията и да има гаранция, че гражданите имат достъп до ключова информация. Всички извънредни мерки трябва да са ограничени до необходимото и стриктно пропорционални. Те не трябва да продължават вечно“, се казва още в изявлението.

Вчера унгарският парламент одобри нов закон, който дава на премиера Виктор Орбан възможност да управлява чрез укази на практика за неопределено време. Според един от приетите текстове, се предвижда 5 години затвор за всички, които възпрепятстват мерките за борба с коронавируса и за тези, които разпространяват фалшива или изкривена информация за действията на кабинета.

Действията на унгарското правителство ще бъдат обсъдени на утрешния колегиум на еврокомисарите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара