Австралийски учени са открили лекарство, което може да убие коронавируса в лабораторни условия за по-малко от 48 часа, съобщават световните медии.

Изследователите от университета Монаш в Мелбърн твърдят, че са провели успешни експерименти с антипаразитния препарат ивермектин и смятат, че той може да убива COVID-19 в човешкия организъм за по-малко от 48 часа.

Лекарството се използва предимно при краста, въшки, розацея и други паразитни болести и е познато отдавна.

“Установихме, че дори еднокатна доза може да премахне почти всички ключови РНК следи от вируса, като за по-малко от 24 часа се наблюдава значително намаляване на присъствието на вируса в организма”, заяви главният изследовател по проекта д-р Кайли Уагстаф. Според него все още не е ясно как точно ивермицтинът се справя с вируса, но предвид начина му на действие спрямо други вируси, той най-вероятно напада способността на коронавируса да обезсилва клетките на организма, което възпрепятства имунната система да се изчисти от него.

Лекарството е открито през 1975, като се прилага масово в употреба в началото 80-те години. “Ивермецтинът е с широко приложение и дългогодишна история, което го превръща в безопасен вариант”, обяснява д-р Уагстаф. “Следващата логическа стъпка е да установим дали дозата, използвана при лечение, ще е достатъчна за справяне с коронавируса”.

Учените уточняват, че изследването е в много ранна фаза на развитие и още много тестове следва да се направят, включително и клинични тестове върху хора, преди да може да се потвърди приложението на лекарство. Но изследователите виждат

лъч надежда в откритието на екипа си.

Лицензи за производството му имат почти всички страни в света.

Пред БНТ кардиологът проф. Иво Петров коментира: „Има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването. Няма доказало се лекарство със 100% резултат. Ние сме в търсене. Трябва да разрушим пъзела на инфекцията“. Той предполага, че в България има ивермектин, който се използва най-вече във ветеринарната медицина, но и в хуманната.

„Това е медикамент, който е познат.

И както беше и с другите, които ги споменавахме, опитът за медикаменти, които имат друга класическа индикация, да бъде открита тяхна нова индикация като антивирусен ефект спрямо COVID-19. В медицината винаги е така“, допълни професорът.

„Трябва да има баланс полза-ефект-вреда. Тоест, търси се да има ефект, и ползата да е значително по-голяма от вредата“, каза проф. Иво Петров. И добави, че в ранния стадий на заболяването може да се използва хинин и други. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара