Университет в Източна Турция започна да използва кръвна плазма за пасивна имунизация на пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщава Анадолската агенция, прададе БТА.

Лечението се извършва, като се взима плазма от възстановил се от Ковид-19 пациент, който е вече с негативен резултат за коронавирус, обясни ректорът на Университета „Иньоню“ в окръг Малатия Ахмет Къзълай.

„За първи път в Турция Медининският център „Тургут Йозал“ към университета взе плазма от излекуван пациент с Ковид-19 чрез метод, наречен плазмафереза, и я приложи на друг пациент, който е в много сериозно състояние в интензивно отделение“, посочи той.

Целта, обясни Къзълай, е пациентът в интензивното отделение да получи по този начин антитела от възстановения пациент. Този метод преди това е бил използван и при лечение на ТОРС (тежък остър респираторен синдром, също причиняван от коронавирус) и ебола.
Лекарят призова излекуваните от коронавирус пациенти да подкрепят този метод, като обясни, че той не крие никакъв риск за вече оздравелите.

Изтоик: БТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара