Детските градини и ясли ще бъдат отворени от 22 май, обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг. Това ще става при ясни противоепидемични мерки, като кметовете са тези, които трябва да създадат организация за тяхното функциониране.

Първият ден ще се измерва температурата на детето с живачен терометър, като тя не трябва да надпишава 37.3, няма да е необходима бележка от лекар.

Министърът на образованието Красимир Вълчев добави, че посещението няма да е задължително и това няма да е обвързано със социалните помощи. Той очаква първоначално да отворят предимно частните детски градини. По-голяма част детските градини и ясли ще отворят следващата седмица, след допитване до родителите, т.е. общините ще решат до 1 юни дали и кои детски градини да отварят.

Въпреки това просветният министър апелира децата да си останат вкъщи, защото епидемията и опасността не са отминали. Според проучване на МОН 38% от родителите са готови веднага да пуснат децата си на детска градина, но около 30% се колебаят и качат мнението на специалисти.

Според просветния министър се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация. През по-голяма част от времете те ще са навън.

Ако се установи заразяване, ще се действа по същия начин, както с други заболявания като например варицелата, заяви главният държавен здравен инспектор – доц. Ангел Кунчев. Ако има заразено дете се поставя под карантина цялата група, а ако то е контактувало и с деца от други групи – цялата детска градина. Той добави, че не се притесняват за децата, а за персонала. Министър Ананиев допълни, че се предвижда извадково тестване на персонала в детските градини, за да се види тенденцията – на около 1000 души.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара