Нова услуга eSky Wallet представя на своите клиенти онлайн туристическа агенция eSky. Тя ще позволява на клиентите гъвкаво да управляват възстановяването на средства от авиокомпаниите. Тази услуга е първата по рода си, пусната на пазара от онлайн туристическа агенция.

Изправяйки се пред последиците, създадени от кризата COVID-19, като множеството отменени полети, огромното количество получени заявления за възстановяване на суми и като се вземат предвид нуждите на клиентите, eSky създаде дигиталния портфейл eSky Wallet. Така клиентите имат възможността да решат дали искат възстановяването на средства за неизползван билет да бъде обработено или незабавно да бъдат прехвърлени в eSky Wallet, като по този начин се ползват и допълнителни бонуси. Условията за ползване на eSky Wallet са прозрачни и средствата в него могат да се използват за бъдещи пътувания за период от 24 месеца. Периодът е избран специално, за да включва празниците и през следващата година. Важно е да се знае, че клиентите запазват правото си да получат възстановяване на сумата по банковите си сметки, ако средствата от eSky Wallet не бъдат използвани през този период.

Предимствата на eSky Wallet

Сред допълнителните предимства, предлагани от eSky Wallet са и: промяна на авиокомпанията, датата на пътуването, маршрута, името и фамилията на пътника, независимо какъв е бил първоначалния билет. Нещо повече, клиентите могат да използват средствата от eSky Wallet, за да закупят не само самолетни билети, но и Полет+Хотел. В настоящата ситуация е изключително важно да се действа бързо и да се даде възможност на клиентите да използват средствата за планиране на бъдещи пътувания, поради факта, че сега цените на туристически услуги са значително по-ниски.

“Разбираме притесненията на клиентите по отношение на удължения срок за възстановяване на сумите, затова и създадохме eSky Wallet. Това е съвсем доброволен и прозрачен инструмент, с допълнителни предимства за клиентите.” – коментира Доньо Марков, управител на eSky.bg

eSky Group оперира на повече от 50 пазара, а eSky Wallet е внедрен на почти всички от тях. Услугата става все по-популярна сред клиентите, които избират да допълнят дигиталния си портфейл със средства за неизползваните си билети, заедно с допълнителни бонуси. Понастоящем eSky се свързва директно със своите клиенти, чиито полети са анулирани и могат да използват услугата eSky Wallet.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара