През лятото спокойно можеш да зарежеш колата и да я замениш с друг вид транспорт. Крака, колело, мотопед, мотор. В този брой ще те запознаем детайлно именно с този вид транспорт.

Какво й е на колата?

Скъпа е. Всичко й е скъпо. Бензин, паркиране, амортизации. И освен това, в големите градове губиш време по светофарите. Много често просто не си даваме сметка, че може да има и друг начин, особено през учебната година, когато сме шофьори на децата си и е трудно да си представим живота без кола. Но през лятото – всичко е по-различно

Добре. Слизам от колата. Но къде се качвам?

Продължи пеша. Но ако държиш да се качиш на нещо, пробвай с колелото. От ортопедична гледна точка, карането на колело и плуването са без никакво съмнение най-полезните спортове. Колелото е достъпно. Има все повече велоалеи, а където ги няма, се правят. Средностатистически работата ти най-вероятно е на максимум десетина километра от вас. Ако с кола ги взимаш за половин час, същото разстояние ще ти отнеме 20 минути с колело. Макс.

Готиното на колелото е, че можеш да минаваш през паркове, подлези и навсякъде, където се ходи пеша, което не е позволено, ако си с мотор. Избягвай оживените улици, защото ще дишаш прахта и изпаренията на целия трафик. Ако се притесняваш, че въртенето на педалите ще те изпоти, този въпрос се решава по два начина. Първо – с подходящи дрехи и, второ, ако монтираш електрически двигател или направо си купиш електрическо колело.

Повечето електрически двигатели ти дават около 20 километра дневен пробег. Горещо ти препоръчвам подобна покупка, защото хем няма да се откажеш от въртенето на педалите, хем двигателят ще ти спести потенето, когато пътуваш към работа, или когато много се умориш да въртиш. Монтаж на електрически двигател струва от 300 до към 900 лева. Ако искаш професионално електрическо колело – между 1000 и 1600 лв.

Целия текст четете в новия брой на „Жената днес”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара