Жената, която всяка година поне веднъж вечеря с Джордж Клуни в ресторант „Чиприани“, е сред най-известните филмови журналисти в Холивуд. Член на асоциацията на чуждестранните журналисти, които връчват престижните награди „Златен глобус“, Вира Андерсън е и първият фотограф, който снима за корица на мексиканското издание на списание Premiere Салма Хайек, както и автор на фотографията на семейството на Миа Фароу, която списание Vanity Fair използва в броя, в който публикува материала, който взриви общественото пространство за евентуалното сексуално посегателство на Уди Алън над осиновената им дъщеря Дилън. „Поверително Ел Ей“ – заглавието на филма на Къртис Хенсън, в който Ръсел Кроу и Ким Бейсинджър разказаха невероятните истории на Холивуд, може да бъде и заглавие на живота на Вира.

А той е като филмов сюжет на Уди Алън или Робърт Олтман, а на историите й, в които участват холивудските любимци, могат да завидят много хора. Филмов журналист, започнал кариерата си преди повече от 30 години, Вира е един от членовете на асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд (защото представя мексиканско филмово списание) и всяка година заедно със съпруга си Пол става част от въртележката „Златен глобус“. Преди и след филмовата церемония, която в меката на киното определят като репетеция за „Оскар“, Вира рядко пропуска специалните прожекции за журналисти и съпътстващите ги пресконференции. Не оставайте с впечатлението обаче, че близките й срещи със звездите свършват само с това – от дългите години, натрупани в гледане на филми, срещи с филмови екипи и гостуване на снимачни площадки, тя е щастлива да нарече приятел мъжа, по когото въздишат всички жени, Джордж Клуни, южноафриканската прелест Чарлийз Терон и възвърналата се за втора кариера в Холивуд Сандра Бълок.

Въпреки че има голям праг на търпение, покрай някои от капризните и странни актьори признава, че и досега не може да приеме насериозно Никълъс Кейдж и неговия ексцентризъм. „Не мога да приема човек, който смята за нормално да носи кожени панталони от змийска кожа и да се държи така, сякаш е наследник на граф Дракула. Спомням си, че един ден ми се наложи да отида до дома му с екипа на Calvin Klein, който обличаше мъжете, участващи в една филмова церемония. Вратата ни отвори иконом, който сякаш бе излязъл от филма „Семейство Адамс“, а на въпроса “Къде е Никълъс Кейдж?! Дошли сме да премери костюма си“, той отговори: „Съжалявам, но господарят спи, а когато спи, не мога да го тревожа!“. И досега намирам това за странно и Никълъс е определено един от хората, от които имам алергия, но пък има толкова други, които обожавам, като Джордж Клуни, с когото се познаваме от времето, когато той беше чаровният доктор Рос в „Спешно отделение“. Прекрасен човек, изключителен джентълмен и мъж с невероятно чувство за хумор. Един от най-добрите хора в Холивуд. Всяка година организира вечеря с любимите си журналисти, а това сме трима души, в ресторант „Чиприани“ и тогава започва да разказва всякакви истории. Определено обектите на най-любимите му шеги и вицове са журналистите!“, разказва с усмивка Вира.

Тя и досега обича да разказва „романтичната“ история на съпруга й Пол с актрисата Чарлийз Терон на една церемония „Оскар“. „Най-интересното място по време на всяка церемония е …тоалетната и местата за пушачи. Там дори и звездите са хора и обикновено протичат най-любопитните разговори и срещи. Съпругът ми Пол, който е заклет пушач, застанал до едно от местата за пушене и кротко се наслаждавал на удоволствието си, когато към него се запътила прекрасната Чарлийз Терон с молба да й запали цигарата. Можете да си представи разочарованието, което обзело Пол, когато запалката му отказала. При това не веднъж, а два пъти. За да удължи радостния миг от общуването си с една от най-красивите актриси в Холивуд, той се втурнал да търси огънче от съседи – пушачи, но когато се върнал със заветната запалка, Чарлийз вече се наслаждавала на своята запазена цигара. Когато видяла разочарованието в очите му, се доближила, целунала го и му казала: „Вие сте невероятен джентълмен, а джентълмените предпочитат блондинки, нали?!“ и му намигнала. Такава е Чарлийз, невероятно открита, красива жена, която съзнава силата и въздействието си, но не спекулира с това!“

Другата й любима филмова история е за едно на ръба да не се случи интервю с Ал Пачино, който преди години представял филм със свое участие на фестивала „Сънданс“. „Беше тежка зима, снегът беше блокирал движението по пистите, а интервюто с Ал беше в ресторант на една от пистите. Нямаше начин да успея да се кача дотам, ако не беше едно семейство – майка и син, които се съгласиха да ме превозят до ресторанта. Когато хлапето разбра, че ще се срещна с Ал Пачино, не реагира, но когато майка му спомена в разговора „Кръстникът“, очите му светнаха и той помоли за автограф от любимия си Майкъл Корлеоне. Разказах случката на Ал, той не престана да се смее и подписа една своя фотография за момчето с подпис: „Пази се, приятелю. Майкъл Корлеоне“. Ал е изключително земен човек, какъвто е и Робърт Редфорд. Повечето звезди са наясно, че са хора с талант и късмет и се радват на успеха на другите, но изискват да се уважава правото им на личен живот!“, признава Вира.

Откога е интересът ти към магията на киното?

Израснала съм в Северна Калифорния и когато в свободното си време започнах да си изкарвам пари като модел в рекламни кампании за продукти за коса, във вестниците и по телевизията вървеше с голям интерес кампания за преместване на хора в Сан Франциско. Когато се преместих там, успях да си намеря жилище до два стари киносалона, които бяха моето любимо място. Прекарвах дни във вълшебните истории от филмите „Лорънс Арабски“, „Дни на вино и рози“, „Децата на рая“ – бях като упоена от киното. Две години по-късно се преместих в Лос Анджелис и така започна всичко…

Кой бе първият човек в Холивуд, който ти показа, че звездите са също и хора?

Бях на 20 години, когато се преместих в малък апартамент в комплекс, който бе собственост на холивудската легенда Лорета Йънг. Една вечер се събудих от упорито почукване на вратата и когато отворих, се озовах лице в лице с Джоан Крофорд и Сезар Ромеро. Оказа се, че Джоан притежава съседен апартамент и отсяда тук, когато е в Лос Анджелис. Със Сезар се събрали на чаша шампанско, но й се наложило да използва захар и почукала на моята врата. Оттогава до смъртта й с Джоан поддържахме едно изключително мило приятелство. Тя ми отвори очите за много неща – за лукса, наречен хайвер, как да си отварям консерва и как да се представям на френски език, а когато ми се налагаше да пътувам до Ню Йорк, задължително я посещавах, а тя ме водеше в прочутия клуб 21, който тогава беше затворен за обикновени хора – посещаваха го само звезди.

Ти си била един от първите фотографи в Холивуд, които са снимали тогава все още дебютантката Салма Хайек, пристигнала от Мексико в търсене на слава?

Да, годината бе 1995-а и моят главен редактор настояваше да снимаме за корица на списанието страстната Салма Хайек. Имаше проблем обаче, защото тогавашният й публицист поставяше условие – или я снима Ани Лейбовиц, или никой друг… и почти стопира проекта. За щастие имах много лоялен шеф, който ми позволи да поема нещата в свои ръце и чрез близки приятели успях да се свържа със самата Салма. На следващия ден тя се появи у дома и каза: „Дайте да го направим“ и направи всичко, за което я помолих – без да се оплаква, без капризи и с много настроение. Невероятна жена!

С толкова богат опит в общуването със звезди, как ги намирате?Дали е вярно твърдението, че има два типа – първият – симпатични и стъпили здраво на земята хора, които съзнават славата си, но я живеят с лекота, и вторите, които са навирили носа си в небето и се мислят за недостижими?

Всъщност, в реалния живот не всичко е толкова ясно черно и бяло. По-голяма част от тях имат проблем с осъзнаването и „носенето“ на славата си. Трудно се живее, когато си ограден от папараци и хора, които молят за автографи. Някои от тях имат доста лош и горчив опит от общуването с пресата и гледат много предпазливо на всички.

Ако трябва да избереш актьор и актриса, които те вдъхновяват, кои ще са те?

Мъжът определено е Джордж Клуни. Той не приема славата си насериозно и често се шегува с това. Оценява късмета и благоразположението на звездите и обикновено гледа да използва това, за да подкрепя благородни каузи, хора и продукции, към които проявява интерес. Спомням си, че след една пресконференция няколко журналисти имахме право на среща очи в очи с Джордж. Тогава обаче кучето ми Декстър бе доста болно и аз му казах: „Слушай, Джордж. Давай да бързаме, защото трябва да се прибера и да заведа Декстър на лекар!“. Той ме погледна учудено и каза: „Ти си първата жена, която ми казва това и избира някой друг, а не мен!“. Разбира се, с чувство за хумор, което е така типично за Джордж.

Любимата ми актриса е Чарлийз Терон, която е и най-отдаденото на родителя си дете. Тя не се разделя с майка си Герда. Е, може би, след като сърцето й превзе Шон Пен, нещата са различни сега…

Ако имаш възможност и шанс да прекараш известно време с истинските легенди на Холивуд, с кого от тях ще предпочетеш да изпиеш чай, да речем?

Любимите ми легенди от онова време са Робърт Митчъм и Одри Хепбърн. Няма да им досаждам с нещо конкретно като въпроси, просто ще си побъбрим като добри приятели.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара