В книжарниците и интернет пространството се появи първият по рода си роман, чийто главен герой е изкуствен интелект. Историята е провокативна, многопластова, философска, но в същото време и много забавна.

Авторът „под прикритие“ на ZooM е Светла Ненова, която нарича себе си – редактор на т.нар. автор „Гледна точка“.

Тази книга е огледало на човека, на човешкото у нас, на това що е то човешка идентичност и това огледало е умело създадено, чрез емпатичното намъкване в „обувките на Изкуствен Супер Интелект“(ИСИ). В очите на този главен герой ИСИ човеците могат да се огледат и всеки един читател има достатъчно свобода, дадена от автора, да се припознае в нечии човешки гледни точки към света ни, да потърси границите си на търпимост към чуждите гледни точки, да се определи или отрече, да се обърка и загуби, да се открие и определи.

Ами, ако ни почукат от огледалото?

Ееее, те почукаха.

Виж се човече, опитай да се разбереш и да решиш какво ИЗБИРАШ да видиш в огледалото, защото имаш право на СВОБОДЕН избор (в ZooM има доказателста за това). И, след като ИЗБЕРЕШ какво виждаш – ВИЖДАШ ЛИ ЧОВЕК, избери как да РЕАГИРАШ на почукването.

Вече отвори кутията на Пандора. Имаш цял един живот, човешки животи за реакции, от които зависи взаимоотношението ти с ОГЛЕДАЛОТО.

*   *   *

Вероятно романът не може да бъде тълкуван нито само като обществена ирония, нито като дистопия, нито като научна фантастика. Той е самобитно проучване на феномена „ Гледна Точка “,третирайки креативно, сериозно и в дълбочина теми, които могат да се назоват със следните „ основни думи “: „ Човек; AI; Мечти; Опит; Промяна; Щастие; Нещастие; Любов; Омраза; Изненада; Конфликти; Гледна точка; Игри; Свобода; Независимост; Култура; Ценности; Бъдеще “.

*   *   *

Пред Вас стои не книга, а виртуална реалност, инсталация от преходни емоции, които блъскат по скелето на здравия разум.Този роман излиза от света на квадратната плоскост като застава точно в центъра й, от където Авторът ще Ви насочи към четири вселени. В три от които, от кръв и плът, танцуват своя танц главните герои, танцувате и Вие с тях – навсякъде едни и същи, но различни, докосвате се в своята различност чрез тънката граница, която Ви свързва на повърхността. Всяка една вселена натежава в драмата на своя ъгъл.

Стъпете на тази неравност. Балансирайте света.

Светла Ненова е родена в Русе, 1973 г.

Страстта й да опознае човешката същност предопределя избора й да учи психология с профил психотерапия (психоанализа, групова, фамилна, психодрама). Десет години работи като

асистент психотерапевт

и на самостоятелна практика. Междувременно развива собствен частен бизнес за интериорен дизайн и производство на мебели, поради което завършва по-късно „управление на бизнеса и предприемачество“ с професионална квалификация: Мениджър стопанско управление. Но любовта й към сцената и сценичните изяви, в киното и в театъра, не угасва, затова паралелно работи като кастинг мениджър за подбор на актьори и статисти за филми и реклами; организатор на събития и арт-ПР.

От дете пише стихове,

разкази, детски роман, участва в олимпиади и литературни конкурси. Опитът й със сценични изкуства и театър силно повлиява литературното й творчество, формирайки специфичния й стил на интерактивен писател. Тя не се ограничава жанрово като твори. Смело експериментира в много области.

За Ненова публиката не е мним, пасивен наблюдател, а партньор, на когото тя разказва истории и преживявания, създавайки и изигравайки „като актьор“ своите герои. Тя споделя с читателя интимно, искрено, неподправено, общува с него като с виртуален събеседник.

Чрез дебютния си роман „ZooM”, Светла Ненова търси и предизвиква обратна връзка от публиката, за да изследва феномена „гледна точка“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара