Традиционно празникът на жената отваря множество дискусии, свързани с равноправието и еманципацията на жените.  Въпреки огромния напредък в тази посока, все още има множество стереотипи по отношение на професиите, които продължават в голяма степен да се делят на „мъжки и женски“. Именно с тези схващания се бори социалната инициатива, която обединява няколко успешни дами с посланието „Няма „мъжки“ професии. Има хора, които преследват мечтите си.“

Кампанията стартира на 8-и март с вдъхновяващо видео, което разказва за пътя на четири успешни българки. Това са Райна Косева, пилот на Bulgaria Air, Виктория Димов, инженер в EnduroSat, доцентът по молекулярна биология Милена Георгиева и режисьорът Зорница София (Зорница Попганчева) – дами, които ще добавят закачливо „КА“ при изписването на професията си, за да

вдъхновят момичетата

и по-младите жени и да ги мотивират, показвайки им, че могат да бъдат каквито си поискат в професиите си, стига само да следват мечтите си.

Посланието „Няма „мъжки“ професии. Има хора, които преследват мечтите си.“ ще бъде основен елемент и в специално създаден за целта сайт, в който всеки може да създаде собствена визия тип „визитна картичка“, използвайки женските форми на професиите – режисьорКА, калиграфКА, доцентКА, пожарникарКА. Красивите илюстрации са направени отново от жени – две талантливи калиграфКИ, които се вдъхновяват от кампанията. Целта е да се започне обществен диалог по темата и тя да достигне до по-широка аудитория, за да могат жените да се чувстват комфортно в професията си и да не се влияят от стереотипи и предразсъдъци.

Какво посочват официалните данни на НСИ за 2021 г. по темата? На първо място е фактът, че сред ръководителите има само 38% жени за сметка на 62% мъже, като по данни на голяма агенция за човешки ресурси средно около 35% жени кандидатстват за ръководни позиции. На другия полюс са професии като помощен и административен персонал, където жените са 75%. В професията „Машинни оператори и монтажници“

дамите са най-слабо представени – само с близо 24%.

В сектора, където попада и IT индустрията, жените са 35%, за сметка на 65% мъже, докато в строителството само 7% са жени.

В основата на инициативата стои nPloy – една от най-успешните платформи за търсене и намиране на работа и свързване на работодатели със специалисти. Екипът на компанията приема особено присърце идеята за равноправие на половете при подбор на кадри и има за цел да премахне изцяло предразсъдъците, асоциирани с пол, външен вид, етнос и възраст. Затова в nPloy личните данни на  кандидатите за работа са скрити и те се оценяват само на база професионалните им характеристики и умения. По този начин се гарантира безпристрастност на процеса.

Радваме се, че имаме възможност да дадем гласност на проблема с предразсъдъците в обществото и по-специално в процеса на подбор, тъй като в България това беше тема табу дълги години, докато в Европа беше на дневен ред”, коментира Константин Цонев, съосновател и оперативен директор на nPloy.

„Няма „мъжки“ професии. Има хора, които преследват мечтите си.“

е призив към цялото общество, работодатели и работници да не се спират пред бариерите, наложени от общественото мнение. Именно защото силно вярват в това послание, всички участници в кампанията се включват напълно безвъзмездно, в това число и рекламната агенция Together и комуникационната група Propaganda, които ще комуникират посланията на кампанията през целия месец март, за да достигне до възможно най-много хора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара