Учебната година ще започне присъствено за всички класове и ученици, става ясно от съобщение в във фейсбук профила на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата Диян Стаматов. В срещата са участвали образователният министър Красимир Вълчев, заместник- министър Таня Михайлова, директори на училища, експерти от МОН и МЗ.

„В МОН се проведе работна среща на експерти от здравното и образователното министерства за спецификите по началото на учебната година. Стартът на учебната година ще е в реална училищна среда“, пише Стаматов.

Часове по-рано от синдикат „Образование“ към „Подкрепа“ нястояха учебната година да започне редовно, а правителството да поеме разходите за PCR тестове на учители и ученици по препоръка на директора на образователната институция. В позицията, подписана от лидера на синдикат „Образование“ Юлиян Петров, се подчертава, че те няма да допуснат да се отклоняват парите за образование за дейности по превенция и борба с грипни епидемии, дейности, за които носят отговорност финансово държавата и общините.

Ето още от поста на Стаматов във Фейсбук:

До 25 август 2020 година на образователните институции ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще бъда има широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище).

В първите дни на септември всяко училище е уместно да има разработен свободен, отворен работен план (екшън план) за дейностите за превключване за

кратко време за работа в дистанционна среда.

Ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Ще бъде предложена възможност всяко училище да избира какъв тип родителски срещи да приложи – в реална или в дистанционна среда.

Изключително важно е информиране на родителите по всички канали за начините на промяна на учебната дейност и ясно съгласуване с тях на възникнали промени.

В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за – носене (или не) на маски, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други специфични особености.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара