Навярно никой от нас вече не помни кои бяха тези „кръчмарски“ музиканти. И би било огромна грешка – казват го прочелите романа „Троянските музиканти“ – да свързваме този тип музика с чалгата и упадъка.

Някога, не твърде отдавна, в страната имаше ресторанти с музика на живо. Това не са днешните битови механи, в които дъни поп-фолк. Това бяха величествените кръчми, в които героите на Диана Маркова показваха талант. И бяха същински рицари на щастливите нощни преживявания.

Тези преживявания, разбира се, включват и не съвсем желани емоции – като сблъсъка с мутрите, например. Но погледнато глобално, това са песните, танците и хуморът на нашето поколение. И на поколението преди нас.

След като през 2021-а г. Диана Маркова представи самиздат романа си „…Три, четири“, посветен на клавириста Дарин Марковски, сега тя се завръща с книга от Издателството за българска литература „Лексикон“: по-пълната и любопитна история на троянските кръчмарски музиканти. История, смешна и тъжна, не задължително документална, но във всеки случай честна и сурова. И както авторът казва: „…Тъй като музиката е във всяко сърце, тази книга е за всяко сърце“.

Очаквайте да се смеете, но и да съпреживявате тръпката от живота в града, в който на почти е не само синята слива, но и музиката. И приятелството, и любовта. А това го има и във вашия град, нали?

Диана пише за списание „Жената днес“. За нея се говори, че всъщност се казва Мина Мау – а Мина Мау също е автор на издателство „Лексикон“. Но дали това е цялата истина, никой не знае. Сигурни сме обаче, че кръвта на поета става литература. Особено когато в това има пръст и музиката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара