В днешно време, освен основната функция, която изпълняват, щорите имат и интериорно значение – могат да служат като част от декора на помещението, в което ще бъдат поставени.

Това се дължи на техния красив дизайн, възможността им да бъдат поставени не само като дограма на прозорец, но и на таван или остъклена стена и множеството цветови варианти, които се предлагат на пазара, споделят от Bazar.bg.

Тяхно преимущество е и лесният монтаж, който изисква само вземане на точни размери.

Какво представляват щорите “Ден и Нощ”

Най-общо казано това е средство за регулиране на потока на светлината, нейната сила, с която огрява помещението и намаляването ѝ, както и пълното затъмняване. 

Наименованието произлиза от факта, че те се състоят от текстилни ивици, които редуват прозрачност и плътност, като така създават ефекта на ден и нощ. 

Благодарение на шнурчето, което притежават, имате възможност да контролирате колко светлина ще се пропуска през тях. Ако сте любители на по-тъмните помещения и дневната светлина ви дразни или искате да получите пълноценен дневен сън, можете да спрете изцяло притока на слънчеви лъчи. Ако слънцето е прекалено ярко или пречи на работата ви като се отразява в монитора на лаптопа или компютъра, можете лесно да се отървете от този проблем, използвайки Ден и Нощ щори, като ги настроите на междинна позиция.

Какви предимства имат

“Ден и Нощ” са ново поколение щори, които притежават много плюсове, превръщащи ги в удачен избор:

 • Те са изработени от антистатичен материал;
 • Могат да се регулират отлично, като позволяват силно, междинно и минимално пропускане на светлина;
 • Имат красив дизайн;
 • Предлагат се в различни цветове, които да се впишат в интериора на помещението;
 • Почистват се лесно с влажна кърпа, без необходимост от силни препарати;
 • Не натрупват прахови частици.

Къде е подходящо да се сложат и в какви големини се предлагат

Моделите “Ден и Нощ” са широко приложими, защото тяхната единствена опция не е да бъдат използвани като дограма за прозорец. Много често те се използват за покриване на стъклени тавани или остъклени стени. Те могат да бъдат успешно инсталирани и да служат като част от интериора както в спалнята и хола, така и в офиси или търговски обекти, особено такива с южно изложение, при които слънчевите лъчи навлизат директно през прозореца с цялата си светлина.

Предимство на щорите “Ден и Нощ” е възможността им да бъдат изработени по поръчка в различни размери, в зависимост от тези на самото остъклено място, което следва да бъде покрито. В онлайн и физическите магазини, както и сайтовете с налични обяви в категорията, се предлагат както стандартни, така и по-специализирани модели, които да покрият различно разстояние от край до край. 

Съвети при вземане на размери за щори “Ден и Нощ”

Когато решите да оборудвате дома, офиса или търговския си обект с такъв тип щори, чрез които да контролирате навлизането на светлина в помещението, трябва да вземете с точност размерите на остъклението, където смятате да ги инсталирате. Важно условие, ако извършвате премерването самостоятелно, е да проверите поне два пъти, за да бъдете сигурни, че сте взели мерките с прецизност до милиметри. 

Точността тук има значение, защото мерките не са стандартни, а се изработват спрямо данните, които ще дадете след вашето измерване.

Приблизителното определяне на разстоянието или закръглянето до сантиметри не е удачен вариант, защото всяко несъответствие между размера на стъклената част трябва да отговаря на мерките на щорите.

Вземането на размери е лесно и достъпно за всеки, стига да следвате следните съвети, коментират от Bazar.bg:

 • Задължителното използване на ролетка, по възможност метална. Не е препоръчително да се използва шивашки метър;
 • Когато вземате необходимите мерки на височината и ширината, обозначете записките си по начин, по който да не ги размените или да се чудите както вие, така и фирмата, която ще извърши изработката, кое е ширина и кое е височина;
 • Вземете размерите както на горната част, така и на долната част, за да няма несъответствия;
 • Премерете разстоянието и през средата;
 • Проверете или проучете дали стъклодържателят е подходящ за монтиране на щори “Ден и Нощ”. Монтирането на водача изисква необходим поне сантиметър равна повърхност. При неподходящ стъклодържач щорите няма да могат да бъдат инсталирани успешно;
 • Предвидете ръкохватките на прозореца, защото те могат да служат като препятствие;
 • Уверете се, че щорите няма да възпрепятстват отварянето на прозореца. За целта определете посоката на отварянето им – най-правилно е шнурът, който служи за управление, да се намира от страната на пантите на прозореца. В случай на объркване и определяне на грешната посока, е възможно да изпитвате неудобство при отварянето.

На кое се вземат размерите при изработка на щорите

При изработката на “Ден и Нощ” е важно да вземете следните размери:

 • На височината – измерва се поне на три места;
 • Ширината – отново се мери на три места (горната, долната и средната част), като се вземат под внимание най-малките получени мерки и се записват с точност до милиметрите;
 • Ширината между върха на стъклодържателите. Прието е полученият размер в сантиметри да бъде намален с 0.3 см;
 • Мери се в сантиметри разстоянието, взето от гуменото уплътнение до края на стъклодържателя, намиращ се в долната част на прозореца или светлия отвор.

Какви видове стъклодържатели има

Във вземането на размерите за изработка на щорите, стъклодържателите оказват голяма роля. Тяхната разновидност обаче е различна. Стъклодържателите могат да бъдат прави, скосени и заоблени.

Правите са най-често срещани и най-подходящи за монтиране на “Ден и Нощ”, защото краищата им са лесни за захващане – образуват прав ъгъл. При правите стъклодържатели мерките могат да се вземат лесно и прецизно.

Скосените и заоблените са по-специфични и изработката на такива трябва да бъде съобразена спрямо размерите им, които се вземат трудно. Това се дължи на самата им форма, която може да даде неточни резултати. Не се препоръчва да купувате специални “Ден и Нощ” по поръчка за силно скосени или много заоблени стъклодържатели.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара