Силна селекция от повече от 25 документални филми от България, Европа и света ще покаже София ДокуМентал тази година.

София ДокуМентал е международен филмов фестивал с фокус върху човешките права. Фестивалът се организира от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер” в партньорство с Чешки център София и Посолството на Чешката република в София. Третото издание ще се проведе тази есен между 19 и 28 септември, като основната му тема отново е отстояването на демократичните ценности –

свобода на словото

и борбата против дискриминацията. След всяка прожекция ще има дискусия с екипа на филма или експерти в областта, която е засегната във филма.

Програмата на фестивала включва подбор на най-стойностното премиерно за България документално кино през изминалата година. Ще видим заглавия от световни А-фестивали – Берлинале, Кан, Сънданс, IDFA-Амстердам, ДокЛайпциг и още много други. Филмите са обвързани освен с теми като

равноправие, екология, свобода на медиите,

така и с важни събития като войната в Украйна, бежанската криза, политическата нестабилност в Европа и засилването на крайно десни влияния. На фокус са филми за феномени като ТикТок, Навални, интернет инфлуенсъри и двата най-чакани български документални филми на годината: „Колите, с които нахлухме в капитализма“ и „Нямаш място в нашия град“.

Освен международен филмов фестивал, София ДокуМентал е и творческа лаборатория за документалистика чрез своята платформа Балкански документален пазар включваща целеви обучения, присъствие на международни всепризнати автори, експерти, които подкрепят и утвърждават ролята на документалистиката за справедливото и критично развитие на обществото.

“Основната цел на София ДокуМентал е чрез програмите ни българското и международното документално кино да достигнат до по-големи и по-млади публики, а София да бъде сред значимите за киното европейски столици. Кино фестивалът ни ще доказва този потенциал всяка година и – сигурна съм – постепенно ще се превърне в силен международен форум за интересни и иновативни културни събития от цял свят.”, споделя Мартичка Божилова, директор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара