„Спрете да се лишавате“ е първият по рода си наръчник за по-добър живот, който трезво и научно обосновано ни казва, че обсебването от здравословните препоръки, с които непрестанно сме заливани, е вредно за нас, за нашето тяло и за психиката ни.

Без да е крайна, лъженаучна или подвеждаща тази кратка книга ни учи, че най-голямата вреда не са пържените картофи, десертите или пиенето с приятели, а вината, която изпитваме след тях. Или след като сме кривнали, дори мъничко, от правия път, предначертан от диетолози и здравни консултанти. Автор е френският лекар проф. Давид Хаят, признат специалист по онкология в Европа, чиито книги са световни бестселъри.

„Спрете да се лишавате“ на проф. Хаят е дълго и нетърпеливо чакана от родните читатели, които добре познават неговата работа и философия. Лекарят е многократно цитиран по въпросите за борбата с тютюнопушенето и рака.

В „Спрете да се лишавате“ проф. Хаят опровергава здравните митове и разкрива истините зад тях. Коментира всички въпроси, които ни терзаят и за които чуваме противоречиви мнения. Но най-важното – той е лекарят, уловил опасната нова тенденция в обществото, която въпреки добрите си намерения, всъщност ни ограничава и потиска:

„Стигнали сме дотам, че изпитваме всеоб­що чувство на вина, поради което никой не смее да си отхапе един милфьой или да си бодне пържен картоф, без да изпадне в паника. Това общество е издигнало страха във все­могъща догма. Най-дребното изразяване на желание или мъничко свобода в начина ни на живот веднага биват сочени с пръст. И още по-лошо – в социалните мрежи мнозина мислители и нови гурута ни натрапват проповедите си. Свързаните със здравето наставления са толкова настоятелни, че ние напълно сме изоставили критичния си дух. Можем само да се съгласим и да се подчиним на новия диктат – хигиенизма.“

В „Спрете да се лишавате“ проф. Хаят определя седемте малки гряха, с които наистина вредим на себе си: заседналия живот, слънцето, алкохола и тютюнопушенето, лакомията, екраните и солта. Той коментира подробно истините и лъжите, които чуваме за тях, като дава напътствия за по-доброто „съжителстване“ с пороците. На тях лекарят противопоставя „пет скъпоценни ангели храни­тели“: смехът, сънят, доброто функциониране на микробиота ни, емоциите и секса.

В края на изложението си френският автор дава косвена здравна консултация на читателите. Помага ни да направим свой личен здравен профил, съпоставяйки се с четирите групи, които той разграничава. Опреде­лянето на нашата група позволява да владеем по-добре собствените си възможности и така да практикуваме автопревенция.

Но най-сигурната защита според него проф. Давид Хаят е да живеем по-добре със самите себе си. Той мотивира решението си да напише тази книга като „израз на уважение­то, което ви дължа като лекар. Лекар, който ви приема такива, каквито сте, за да можете занапред да се грижите за здравето си, без да се лишавате. Не чакайте – доставете си удоволствие!“.

Проф. Давид Хаят (р. 1956) е френски лекар, ръководител на онкологичното отделение на парижката болница „Питие-Салпетриер“ от 1990 г., професор в университета „Пиер и Мария Кюри“ и асоцииран професор в онкологичния център „М. Д. Андерсън“  в Хюстън, Тексас. Той организира Световната среща на върха към ЮНЕСКО по въпросите на раковите заболявания, инициира Парижката харта срещу рака и ръководи Френския национален институт по ракови болести от 2004 до 2006 г. Давид Хаят е кавалер на Почетния легион и командир на Ордена на Британската империя. Книгите му са световни бестселъри.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара