Тазгодишното издание на най-голямото литературно събитие – „Софийски международен литературен фестивал“, ще се проведе от 9 до 15 декември. До този момент участници в него са били повече от 250 поети и писатели от 28 държави.  Фестивалът е своеобразен форум, който събира на едно място български и световни автори и създава пространство за диалог и за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави.

Общото между гостуващите автори в седмото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ не е нито територията, нито задължително близката култура. Обединява ги езикът, на който пишат. Международната програма на фестивала тази година е посветена на френскоезичната литература и нейното многообразие, което в значителна степен идва от писатели, за които френският език не е майчин. Това обичайно са автори от бивши колонии или такива, които избират да пишат на този език. Затова за тазгодишните гости на фестивала можем да говорим като за френскоезични

писатели от различни точки на света.

Традиционно, Литературният фестивал се провежда на сцената на Мраморно фоайе в НДК. По същото време ще бъде и 47-мото издание на „Софийския международен панаир на книгата“.

Публичните лекции на виетнамската писателка Анна Мои и мароканския автор Махи Бинбин в рамките на конференцията „Да пишеш на френски“ ще поставят официалното начало на седмия „Софийски международен литературен фестивал“.

Сред останалите участници са: алжирската поетеса и писателка Самира Негруш, пишещият на френски люксембургски автор от италиански произход – поетът Жан Портанте;

носителят на „Гонкур“ за разказ (2011) – Бернар Коман.

Гости на фестивала ще бъдат и известният белгийски писател, режисьор и продуцент Жан-Марк Тюрин; френският писател Франсоа-Анри Дезерабл, който е носител на Голямата литературна награда на град Сент Етиен; белгийският автор Армел Жоб. Единственият канадски автор тази година ще бъде писателят и сценарист – Дени Терио.

Две български авторки, които пишат на френски език, също ще бъдат част от  международната програма на „Софийския международен литературен фестивал“. Това са поетесата и преводач Аксиния Михайлова и Елица Георгиева, писател и режисьор, която от 17 години живее и работи в Париж.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара