Трейлърът на първото анимационно фентъзи, представящо българските митове и легенди, може да бъде гледан в глобалната мрежа. В деня на световната му премиера стартира кампания „Национално предизвикателство Един милион: Да направим българския сериал „Златната ябълка“ световно събитие“.

TGA_Vertical_Tree13Цел на кампанията е да информира българите в страната и чужбина, че трейлърът на първия епизод от бъдещия сериал вече е в You Tube, да ги мотивира да го гледат и споделят с приятели. Стремежът е да бъдат достигнати 1 000 000 гледания, които да го превърнат в световно събитие. Подкрепата на световната интернет аудитория, доказана с такъв голям брой гледания на трейлъра, ще даде основание на авторите да преговарят с големи анимационни компании и разпространители, да ги убедят да инвестират в реализацията на целия проект.

„Златната ябълка“ не е предназначена само за забавление, а има и образователна цел. Авторите й се надяват да покажат родния фолклор по съвременен, атрактивен и универсално разбираем начин, така че да бъде заинтригувана както младата, така и чуждестранната аудитория. Консултант на анимационния проект е доц.д-р Вихра Баева от Института по фолклористика към БАН, което е гаранция за автентичността на използваните фолклорни мотиви и на представените обичаи и традиции.

Pic3

„Анимацията не е жанр, а изразно средство. Чрез  анимация могат да се пресъздават трагични и комични сюжети, може да се прави дори качествена и вълнуваща документалистика“, споделя Димитър Петров – създател и арт директор на проекта. „Преди да пристъпим към създаване на персонажите и разработване на сюжета на „Златната ябълка“,  ние проучихме задълбочено българската митология и фолклор. Разбрахме, че змеят не е дракон, а напълно различен и характерен само за Балканите приказен герой. Открихме корените на кукерите и самобитността на слабо известни народните обреди. Фентъзи сериалът е професионално предизвикателство за нас, но носи огромно удовлетворение“.

pic1

За всички ангажирани със сериала,  „Златната ябълка“ е не просто анимация, а кауза.  Екипът от аниматори, които работят в cloud студио „Змей“ (без  физически  офис,  изцяло  онлайн), обединява 25 души от 6 страни. Младите български аниматори са завършили престижни университети в чужбина и участват в проекти на големи анимационни компании от Европа и Америка. В свободното си време работят на доброволни начала по спечелилата сърцата им „Златна ябълка“. Мотивира ги любовта към българските народни приказки, митове и легенди. Надяват се да провокират чужденците да открият, а българите – да преоткрият богатството на народното ни творчество. Вярват, че така могат да спомогнат за развитие на българската анимация, която от години рядко е реализирала голям проект.

Waiting_Vichra

Друга благородна цел на проект „Златната ябълка“ е да спомогне за връщане на талантливите български аниматори обратно в България. Успехът на „Златната ябълка“ може привлече инвеститори, да сложи началото и на други анимационни проекти и дългосрочни ангажименти, да доведе утвърдени чуждестранни аниматори у нас, които да работят съвместно и да предадат опита си на своите български колеги. Така „Златната ябълка“ може да сложи началото на творческа работилница и школа за млади аниматори в България.

Pic2

„В момента най-добрият шанс за професионална реализация на завършващите аниматори е да започнат работа в чужбина. Искам да се върна и да работя в България, но за това са нужни подходящи условия и дългосрочни проекти. Искрено се надявам „Златната ябълка“ да се реализира, защото това е моят билет за връщане в родината“, казва Теодора Филипова, която освен по „Златната ябълка“, работи по големи анимационни проекти в Италия  и преподава графични изкуства в Миланския институт по дизайн.

„Златната ябълка“ се превръща в общобългарската кауза. Популярни лица подкрепят анимационния проект. Певицата Поли Генова, журналистът Драгомир Симеонов, актьорите Милица Гладнишка и Момчил Степанов са само част от младите, талантливи и социално активни творци, които заявиха публично своята подкрепа на идеята за такъв сериал.

Всички ние можем да подкрепим „Златната ябълка“, като от 16-ти до 26-ти ноември гледаме и споделяме с приятели трейлъра му в YouTube. Нека покажем на света нашите змейове, кукери и самодиви. Нека заедно превърнем „Златната ябълка“ в световно събитие, за да се реализира този общественозначим български проект.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара