Very Peri е цветът на 2022 г. според американския Институт за цвета Pantone. Всяка година организацията обявява цвят на годината, който отразява със символика световната обстановка и диктува модните и технологични тенденции. За първи път обаче се създава цвят, за да бъде обявен за цвят на годината. 17-3938 Very Peri – зеленикаво-син нюанс и оживяващ виолетово-червен оттенък, съчетава верността и постоянството на синьото, заедно с енергията и вълнението на червеното. Този цвят отразява глобалния дух, ежедневната промяна, технологията като неразделна част от живота, новото начало.

„Със създаването на нов цвят за първи път в историята на нашата образователна програма за цвят на годината, PANTONE отразява глобалната иновация и трансформация, която се извършва. Тъй като обществото продължава да разпознава цвета като критична форма на комуникация и начин за изразяване и въздействие на идеи и емоции и ангажиране и свързване,

сложността на този нов син оттенък

с червено виолетово подчертава обширните възможности, които стоят пред нас“, казва Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute. Той допълва, че цветът на годината отразява това, което се случва в нашата глобална култура, изразявайки това, което хората търсят.

Според института създаването на нов цвят за 2022 г. само по себе си е символично за промените, които се случват в света към настоящия, особено след интензивен период на изолация и несигурност. Изборът на Very Peri бил до голяма степен повлиян от желанието за преодоляване на епидемията от COVID-19, опасенията за околната среда и преборването на несправедливостта и недостатъците в настоящите социални структури.

За да улови очакваното, институтът смесва синьото (цвят, свързан с вярност и постоянство) с нотка на червено (който често предава енергия и вълнение) за неочаквано топъл син оттенък, символизиращ иновация и ново начало.

В крайна сметка, този нов нюанс и дори процесът на създаването му, е предназначен да представлява това, на което мнозина се надяват през 2022 г.: ново начало за свят, който знае, че старите системи и навици вече не могат да издържат на предизвикателствата на днешния ден.

Този цвят показва жизнено, радостно отношение и динамично присъствие, което насърчава смелата креативност и изява на въображението, пише още в описанието на цвета на официалния сайт на Pantone Color Institute.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара