Месец май ще бъде отново горещ винен месец за България. За 5-ти пореден път София ще стане столица на Балканското вино. Световни имена от винения бранш ще оценяват Балканските вина в рамките на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC) 2016.

15639_674559572582160_1630930672_n

Четирима Masters of Wine отново ще бъдат в София, като освен в оценяването на вината ще се включат и в програмата на Фестивала с майсторски класове с отлична винена селекция не само от Балканите, но и от други екзотични винени страни. Титлата Master of Wine e най-високата световна титла във винения бранш. В момента в света има 343 Masters of Wine от 25 страни.

1_logoОт Балканите и Югоизточна Eвропа това са Константинос Лазаракис MW – Гърция ( Председател на журито на BIWC). Той е бил сомелиер на ресторант Jajazzo в Атина, награден от Michelin. В момента работи като мениджър по вноса на вино и wine buyer в Aiolos, и също така е изпълнителен директор на компанията, която провежда WSET курсове в Гърция.

50_logoДругият балкански представител в журито е Янис Каракасис MW, също от Гърция, който тази година се включва в Конкурса като представител на южната ни съседка и панелен съдия. Янис придобива титлата Master of Wine през 2015 г. и е винен консултант, преподавател, съосновател на влиятелния в Гърция блог www.winecommanders.com.

Още две световноизвестни имена  ще се включат в тазгодишното жури на Балканския международен винен конкурс и фестивал.

48_logoТова са Кеничи Охаши MW – единствения японски Master of Wine, най-активният вино и саке екперт в страната на изгряващото слънце. трето поколение собственик на Yamajin Co., Ltd. (дистрибутор, специализиран във вино, саке и местни алкохолни напитки). В допълнение към тези роли той заема поста на директор на Somersault Co., Ltd., най-голямата бизнес група за алкохол на дребно в Япония. През последните години, той продължава да допринася за глобалното популяризиране на саке, като председател на International Wine Challenge (най-големия саке жури панел извън Япония) и като официален саке инструктор на Sake Samurai Society.

51_logoЕдинствената дама в квартета на Masters of Wine тази година ще бъде американката Рoбин Кик MW, която работи дълги години като винен специалист в аукционната къща Christie’s  в Лос Анджелис, Калифорния, преди да избере Европа като място на нейната кариера. Живее в продължение на десет години в Лондон, прекарва седем от тях като fine wine buyer. През 2014 г. Придобива престижната титла Master of  Wine.

“Това, което ни отличава от всички останали конкурси в региона, е изключителнo силното жури, което всяка година се събира в София, за да оцени Балканските вина“, сподели Галина Нифору, директор и съосновател на BIWC.

Конкурсната част на BIWC 2016 ще се проведе на 26 и 27 май 2016 (четвъртък и петък) при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, ще се проведе  за 28 и 30 май 2016 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара